T-Way gir deg full PC-funksjonalitet under bilturen

En fastmontert liten PC i bilen med trykkfølsom skjerm som gir deg tilgang til film, MP3-musikk, Internett, GPS-navigasjon, spill og alle favorittprogrammene dine. Løsningen finnes allerede i butikkene, men prisen passer kanskje ikke hvermansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

”T-Way Bil PC er den digitale løsning for bilen, som gjør kjøretid til kvalitetstid”. Slik lyder reklamen for den lille PCen PDV-168 fra det taiwanske selskapet T-Way. Og det er en morsom liten sak vi har hatt på testbenken.

Mange muligheter

- PCen kan monteres i bil og båt, men vi ser for eksempel yrkessjåfører som en klar målgruppe, sier Bent Wettergreen i GSM Distribusjon til DinSide Data.

Bil-PCen har utforming og størrelse som en vanlig bilradio
Bil-PCen har utforming og størrelse som en vanlig bilradio Vis mer

- Ved hjelp av PCen kan man for eksempel legge inn ordrer, skrive ut fakturaer og kommunisere med hovedkontoret. Men husk at det dreier seg om en helt vanlig PC, med alle de muligheter for underholdning og nytte det fører med, legger han til.

Fullverdig

PDV-168 består av en svært kompakt PC på størrelse med et vanlig bilradio, og en trykkfølsom skjerm som kan monteres for eksempel på bilens dashbord. Skjermen er utstyrt med en infrarød mottaker, og et trådløst tastatur med innebygd musefunksjon følger også med i pakken. Dermed har du en fullverdig PC som gir deg all den funksjonaliteten som du forventer av en vanlig PC, bærbar eller stasjonær.

Kontaktene på baksiden stikker litt langt ut. For øvrig finner du både seriellport og USB-port her.
Kontaktene på baksiden stikker litt langt ut. For øvrig finner du både seriellport og USB-port her. Vis mer


Selve PC-enheten plasseres der du i dag har bilradioen din. På baksiden finner du utganger for GPS-antenne, tilkobling for høyttalere/forsterker, strømtilkobling (+12V), en vanlig seriellport og en USB-port. Hvis strømmen blir brutt, sørger en UPS for strøm nok til at du får avsluttet programmer og slått av PCen på forsvarlig måte.

I fronten finner du en 24x CD-ROM (en utgave med DVD-ROM blir snart tilgjengelig), og en USB-port samt vanlig printer/parallellport.

Inne i PCen sitter en 266 MHz Cyrix-prosessor, 64 MB RAM og en harddisk på 6 GB. Operativsystemet som styrer det hele er Windows 98 Second Edition.

Skjermen er trykkfølsom, og T-Way menyen gir deg rask tilgang til vanlige funksjoner
Skjermen er trykkfølsom, og T-Way menyen gir deg rask tilgang til vanlige funksjoner Vis mer

Når du starter T-Way PCen, blir du møtt av en enkel meny på den 6,4” lille trykkfølsomme skjermen (640x480 punkters oppløsning). Her finner du snarveier til de vanligste funksjonene, både tilgjengelige og utilgjengelige.

Ekstratutstyr

Du kan for eksempel utstyre PCen med et ryggekamera, TV-mottaker og radio etter ønsker og behov, men ingen av disse funksjonene er tilgjengelig i standardpakken. For å benytte deg av internettjenester trenger du mobiltelefon med modemfunksjon, og for å få nytte av GPS-antennen må du ha egnet kartprogramvare tilgjengelig, for eksempel Route 66 fra Microsoft.
Hvis du har ekstra god plass i bilen kan du også kjøpe en skjerm til, for PCen har to skjermutganger. En ekstra stor skjerm er også tilgjengelig som ekstrautstyr.

Våre inntrykk

Det trådløse tastaturet fungerer bra, men er dessverre ikke utstyrt med norske taster.
Det trådløse tastaturet fungerer bra, men er dessverre ikke utstyrt med norske taster. Vis mer

En fastmontert PC i bilen har sine klare fordeler, spesielt med tanke på at styringen kan foregå via en trykkfølsom skjerm. Skifting av spor når du hører på CD eller MP3-filer blir dermed svært enkel. Mulighetene for spill og avspilling av VideoCD (senere også DVD-filmer) vil garantert bli godt mottatt av familien når den skal ut på langtur.

Men vi setter samtidig flere spørsmålstegn ved denne løsningen, og hovedinnvendingen er at den er i dyreste laget. Kombinasjonen Cyrix-prosessor og 64 MB minne er dessuten alt for svakt til at vi ville dratt i gang moderne spill, DVD eller krevende programmer. Et norsk tastatur hadde også vært på sin plass, og til slutt – vi kan ikke helt skjønne hvorfor PCen ikke er utstyrt med radio som standard, siden mange sannsynligvis må fjerne bilradioen for å få plass til PCen.

En bærbar PC vil derfo fortsatt være et mer naturlig valg for mange, men for musikk og tilgang til funksjoner under kjøring blir Bil-PCen å foretrekke, hvis man da ikke klarer seg med vanlig radio og CD-skifter.

Vanskelig montering?

- De fleste nye biler har egne, proprietære bilradioløsninger som ikke passer med 1-DIN standarden. Dette, og det faktum at kontaktene stikker ganske langt ut på baksiden, vil garantert gi hodebry under monteringen i en privatbil, sier redaktør i DinSide Motor, Stian Gihle i en kommentar. Han legger til at i lastebiler og andre større kjøretøy vil det være langt lettere.

Uansett er det kanskje greit å vite at GSM Distribusjon har inngått en avtale med AutoMester, en landsdekkende kjede av frie bilverksteder, om montering av PCen i bilen din. Men det koster selvsagt det også.

Pris og tilgjengelighet

Fra GSM Distribusjon får vi opplyst at anbefalt pris på løsningen er kr. 35.000,- eksl. mva. I tillegg kommer monteringsomkostninger og annet tilleggsutstyr.

- Det er selvsagt fullt mulig å inngå leasingavtaler, sier Wettergreen i en sluttkommentar.

Hvis du ønsker mer informasjon om produktet og tilgjengeligheten, kan du ta kontakt med GSM distribusjon på telefon 55 38 74 00, eller pr epost.