System og sikkerhet

Microsoft har fått mye kritikk for det aller meste når det gjelder sikkerhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Hvis du formaterer harddisken med NTFS kan du blant annet komprimere mapper og filer direkte i filsystemet.
Hvis du formaterer harddisken med NTFS kan du blant annet komprimere mapper og filer direkte i filsystemet. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Dette har Microsoft tenkt å gjøre noe med, og Windows XP inneholder en rekke innebygde funksjoner som skal sikre operativsystemet mot indre og ytre trusler.

Endelig NTFS

Home Edition og Professional edition har begge støtte for NTFS, noe som er et langt sikrere og i mange sammenhenger mer praktisk filsystem enn FAT32. En av de store fordelene med dette filsystemet er at du kan begrense tilgang til filer og mapper for andre enn deg selv. En annen er at du kan komprimere filmapper direkte i filsystemet. NTFS utnytter også plassen på harddisken bedre, spesielt på store partisjoner (over 8 GB). Av en eller annen grunn insisterer Windows XP på å bruke NTFS dersom du forsøker å formatere en partisjonen som er større enn 32 GB.

NTFS versjon 5 har for øvrig innebygd støtte for kryptering, men denne funksjonen er ikke inkludert i Home Edition.

Hvis du har fast tilkobling til Internett med for eksempel ADSL eller kabelmodem, vil du sette pris på den innebygde brannmuren, som skal sikre deg mot at uvedkommende bryter seg inn på PCen din fra nettet.

Angrefunksjon på høyt plan

For øvrig er det gledelig å se at System Restore er videreført fra Windows Me og forbedret i Windows XP. Dette verktøyet lar deg gjenopprette registeret og systemfiler dersom du har installert programmer, drivere og annet som har gjort systemet ustabilt. Windows lager såkalte Restore Points automatisk, minst én gang i døgnet og før nye drivere installeres. Hvis det blir nødvendig kan du, ved hjelp av en kalender, føre PCen din tilbake til tilstanden på et tidligere tidspunkt. Personlige innstillinger, eposter, dokumenter osv røres ikke.

System Restore lar deg gjenopprette filer og systeminnstillinger dersom noe går galt.
System Restore lar deg gjenopprette filer og systeminnstillinger dersom noe går galt. Vis mer

System Restore kan nå enkelt skrus av for partisjoner som du ikke ønsker skal overvåkes. Prosessen stjeler nemlig ressurser fra PCen din, selv om dette nærmest har vært umulig å merke under vår uttesting. Forvent heller ikke underverker av System Restore; det finnes langt kraftigere løsninger på markedet som tar vare på alle dataene dine, for eksempel Roxio GoBack.

Systemfiler lever trygt

Ved hjelp av Remote Assistance kan du invitere hvem som helst som har Windows XP til å hjelpe deg når du støter på problemer - over nettet.
Ved hjelp av Remote Assistance kan du invitere hvem som helst som har Windows XP til å hjelpe deg når du støter på problemer - over nettet. Vis mer

I tillegg til System Restore har Windows XP innebygd sikring av systemfiler. I praksis går det ut på at gamle systemfiler aldri overskriver nye, for eksempel under installasjon av gamle programmer. Gevinsten blir en mer stabil PC enn tidligere, og dette er en svært velkommen forbedring.

Og dersom noe skulle gå så galt at du ikke finner veien ut av det alene, kan du alltids invitere en ressursperson til å hjelpe deg, gjennom Remote Assistance. Denne funksjonen gir utvalgte personer tilgang til skjermbildet ditt, og disse kan dermed geleide deg gjennom feilsøkingsprosessen, eller overta styringen. Remote Assistance fungerer like godt over Internett som i nettverket på jobben, men krever Windows XP på både klient og vert.

>>Fortsett gjennomgangen av Windows XP!