System og kompatibilitet

Noe av det første vi la merke til etter installasjonen, var at Real Mode DOS glimret med sitt fravær. Ingen DOS-instruksjoner lastes under oppstart, noe som nok er med på å korte oppstartstiden.

Du har heller ikke mulighet til å gå ut i DOS-modus når du velger Shut Down. Selv ikke når du trykker F8 med én gang operativsystemet begynner å lastes inn i minnet, kan du velge kommandolinjen. Alle DOS-instruksjoner er tilsynelatende renset bort. Den eneste måten å få tilgang til Real Mode DOS, er via oppstartsdisketten som du laget under installasjonen av operativsystemet. Dette kan umiddelbart virke noe tungvint, men Microsoft hevder at dette var nødvendig for å sikre stabiliteten.

Bakoverkompatibiliteten er ivaretatt

Du har likevel muligheten til å kjøre DOS-programmer i et beskyttet minneområde, inne i Windows ME. Du vil fortsatt kunne bruke de fleste DOS-programmer i denne modusen. Vi har selv forsøkt diverse programmer og spill, uten å støte på de store problemene. Selv et spill som er beregnet til MS DOS 3.3 fungerte tilfredsstillende i vår test.

For øvrig kan du kjøre dine gamle 16-bits Windows-programmer fra gamle dager like greit som i Windows 98. Disse programmene kjøres også i et separat minneområde for at de ikke skal forstyrre 32-bits programmer som du kjører samtidig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen bekymringer mindre

En meget nyttig nyhet er System Restore. Dette er et program som kjører i bakgrunnen uten at du merker det. Det tar automatisk et ”bilde” av harddisken din på bestemte tidspunkter. Et slikt ”bilde” inneholder informasjon om filer og systeminnstillinger. Hvis PCen din blir ustabil etter uheldige programinstallasjoner, slettede filer osv, kan du senere gjenopprette harddisken din slik den var på et tidspunkt da alt var stabilt. Du kan til og med angre siste gjenoppretting, hvis du ikke er fornøyd med tidspunktet!

Avhengig av hvor stor harddisk du har, settes det av et visst antall megabytes til disse ”bildene”. I vårt tilfelle hadde vi en 13 GB harddisk, og System Restore foreslo å sette av i overkant av 800 MB. Dette betyr at du normalt kan gjenopprette harddisken din til tilstander flere uker tilbake i tid, dersom du skulle ønske det.

 Foto: BEL
Foto: BEL Vis mer


Selv endringer som medfører at du ikke får startet Windows i det hele tatt, kan reverseres ved at du starter PCen ved hjelp av Windows ME-oppstartsdisketten.

System Restore overskriver aldri eposten din, heller ikke Microsoft Office-filer og filer som ligger i mappen My Documents.

Nye systemfiler beskyttes

En gang i tiden, da harddiskplass var en knapp faktor, fant Microsoft ut at det var lurt at flere programmer kunne dele de samme systemfilene. Dette har i ettertid skapt usannsynlig mye hodebry for Windows-brukere verden over, når installasjon av gamle programmer overskriver nyere systemfiler.

System File Protection sikrer at gamle systemfiler aldri automatisk overskriver nye. Dermed har Microsoft sannsynligvis bidratt til at mange IT-driftsansatte får roligere dager i tiden som kommer…

Fortsatt mange omstarter

Da Windows 2000 ble lansert i fjor, skrøt Microsoft av at behovet for omstarter - for eksempel ved installasjon av programmer og enheter - bytting av IP-adresser osv, var nesten eliminert. Vi er litt skuffet over at dette ikke er videreført til Windows ME. Vår erfaring så langt, tyder på at det må nøyaktig like mange omstarter til som i Windows 98. En forbedring er likevel at dersom ME ber deg starte maskinen på nytt, logger maskinen deg automatisk på, og bringer deg tilbake til nøyaktig samme tilstand som du var før omstarten.

Dumping av arbeidsminnet til disk er også en nyhet som hilses velkommen med glede. Det innebærer at dersom maskinen går i dvalemodus, lagres alt som ligger i arbeidsminnet til en fil på harddisken. Maskinen er tilsynelatende slått av, men hvis du vekker den fra dvalemodusen, lastes alt inn i minnet igjen slik at du kan fortsette nøyaktig der du var før dvalen. Denne funksjonen kan du riktignok ikke bruke på maskiner som er satt opp som vert til deling av Internett, fordi maskinen ikke kan vekkes fra nettverket.