Synology: – Oppgradér nå!

Har ingen mulighet til å dekryptere filer.

<strong>LÅST:</strong> Enkelte eiere av Synologys NAS-disker har opplevd at alle filer har blitt kryptert, der de må betale for å få låst dem opp igjen. Foto: BRYNJULF BLIX/PÅL JOAKIM OLSEN
LÅST: Enkelte eiere av Synologys NAS-disker har opplevd at alle filer har blitt kryptert, der de må betale for å få låst dem opp igjen. Foto: BRYNJULF BLIX/PÅL JOAKIM OLSENVis mer

Forleden dag skrev vi om SynoLocker; en såkalt «ransomware» som hadde angrepet Synology-NAS-disker rundtom ved å kryptere alle filene og kreve løsepenger for å få låst dem opp igjen.

Les mer: Angriper Synologys NAS-disker.

Tettet i fjor

Selskapets teknikere har jobbet på spreng for å komme til bunns i dette, og det viser seg at SynoLocker utnytter et sikkerhetshull som ble tettet i en oppdatering i desember i fjor.

Har du en NAS-disk fra Synology du ikke har oppdatert på en stund, er derfor oppfordringen soleklar: Oppgradér programvaren nå.

Dette gjør du ved å laste ned den en ny versjon av DSM (DiskStation Manager) fra Synologys nedlastingssider (der du må angi modellnavnet) og oppgradere NAS-disken via Control Panel => DSM Update => Manual DSM Update.

Får ikke låst opp filer

For de som allerede er blitt rammet av SynoLocker er imidlertid pressemeldingen fra Synology triste nyheter:

Selskapet har nemlig ingen mulighet til å dekryptere filene igjen. Dermed står man uten mulighet til å få tilbake filene, med mindre man betaler «løsepengene», forutsatt at det faktisk gjør at man får tilbake filene sine igjen.

Det er jo slett ikke sikkert.

Alternativt får man krysse fingrene for at noen setter opp en nettside på samme måte som decrypt cryptolocker, som lar ofre for CryptoLocker (en ganske lignende sak som rammer Windows PC-er) få tilbake filene uten å betale.

Pass på selv om du har NAS fra en annen produsent

Denne gangen var det altså Synology som ble rammet, men det kommer stadig oppgraderinger fra de ulike NAS-produsentene som tetter sikkerhetshull, forbedrer ytelsen eller gir mer funksjonalitet.

Selv om du ikke har en NAS-disk fra Synology, oppfordrer vi deg derfor til å sjekke om du har siste software.

Hele pressemeldingen ser du her:

Stort bilde
Vis mer