Synology DiskStation DS-106e

Synology videreutvikler sin DiskStation med stadig nye egenskaper. Vi har begynt å utforske den seneste utgaven DS-106e, her er en foreløpig oversikt og vårt førsteinntrykk.

En nettverksdisk som bare byr på felles lagring for brukerne er ikke speselt spennende selv om det er svært praktisk. Brukerne vil gjerne kunne bruke disken til stadig mer avanserte oppgaver og produsentene følger opp.

Denne utgaven av Synology DiskStation har et vesentlig større repertoar enn de første modellene, og nærmer seg det mange setter opp en eldre PC til å ta seg av.

Nytt kabinett

Selve kabinettet har nå fått andre farger. I stedet for sølv og sort er det hvitt og lys grå som gjelder.

Synology DiskStation DS-106e


Tilkoblingene er de samme, med 2 USB bak og en foran, samt eSATA bak, til disker og andre lagringseheter pluss skriver. Nettverksporten støtter selvsagt Gigabit nettverkshastighet.

Samme ytelse

Leseytelsen var den samme som tidligere, men denne gangen nektet Synology-boksen å samarbeide med vårt testprogram når det skulle skrives til disk. Vi prøvde fra flere PCer, men fikk bare feilmeldinger.

Vi måtte derfor ty til stoppeklokka, og skriving av 2 GB fra vår testPC (med gigabit nettverkskort gjennom en gigabit svitsj) tok 6 minutter og 3 sekunder.

Til sammenligning tok den samme filen bare 1 minutt og 45 sekunder å skrive til en annen PC med gigabit nettverkskort, koblet til samme svitsj.

Dette var med default-innstillingene, ytelsen kan tweakes ved å aktivere Junbo Frame og sette en høyere MTU-verdi, hvis alle maskinene på lokalnettet støtter gigabit nettverk og er satt opp tilsvarende.

Diskformatene som støttes er fremdeles EXT3 og FAT32, NTFS er ikke på repertoaret.

Nye egenskaper

Det er to tjenester som er det store nye. I tillegg til FTP-server, bilde-framviser og webserver som vi omtalte i forrige test har 106e-utgaven fått støtte for nedlastning uavhengig av PCen, og støtter både Torrenter, FTP og HTTP-nedlastninger.

Dette innebærer i praksis at du kan starte en nedlastning til DiskStation, og så slå av PCen. Nedlastningen fortsetter så direkte til DiskStation helt uavhengig av PCen.

Synology DiskStation DS-106e


Den andre nye tjenesten er UPnP-basert (Universal Plug and Play), du kan nå bruke DiskStation som lagring og vertsmaskin for mediespillere som støtter UPnP. Det betyr at du ikke lenger trenger å ha en egen PC stående på i stua eller annet sted i huset hvis du vil spille av mediefiler på TV eller lydanlegg.

For de som ikke ønsker en PC i stua er dette en utmerket måte å likevel kunne spille av nedlastede filmer, vise bilder og høre på musikk.

Forutsetningen er at du har en mediespiller med UPnP-støtte, som f.eks. D-Link eller Philips leverer.

I tillegg er det nå støtte for PHP og MySQL for webseveren.

Synology DiskStation DS-106e
Synology DiskStation DS-106e
Synology DiskStation DS-106e
Synology DiskStation DS-106e
Tester kommer

Er en DiskStation nå like nyttig som en PC på nettverket? Dette vil vi bruke litt tid på å utforske, samt få inn flere konkurrerende løsninger av forskjellig slag.