Symantec klar med Norton Ghost 2003

Endelig er Symantec klar med en Ghost-versjon som kan kjøres fra Windows. Ghost 2003 har i tillegg fått Windows-grensesnitt, og kan skrive image-filene direkte til DVD-plater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norton Ghost er et programverktøy som brukes til å ta fullstendig sikkerhetskopi av partisjoner og hele harddisker, samt kopiere innholdet fra partisjoner/harddisker til andre partisjoner/harddisker. Dataene leses sektor for sektor, en metode som er betydelig raskere og tryggere enn kopiering fil for fil.

Rask og sikker løsning

En typisk Windows-installasjon med programmer og brukerdata kan kopieres i løpet av noen få minutter ved hjelp av Norton Ghost. Innholdet lagres til en såkalt image-fil, enten lokalt eller på CD, DVD (nytt), eksterne disker eller nettverksstasjoner.

Hvis det skulle bli nødvendig kan dataene gjenopprettes fra image-filen, ofte like raskt som det tok å sikkerhetskopiere dem. Dermed kan du alltid ha et "friskt" PC-oppsett i bakhånd, og slipper å installere Windows og programmene på nytt, eller bruke timer på feilsøking hvis noe går galt.

To versjoner

Norton Ghost 2003 baserer seg i hovedsak på veivisere
Norton Ghost 2003 baserer seg i hovedsak på veivisere Vis mer

Ghost har i en årrekke vært et verdifullt verktøy for IT-ansvarlige som ønsker å distribuere et ferdig installasjonssett med operativsystem, programmer og data til klienter i nettverket. En versjon av Ghost med tilleggsprogrammer for dette formålet selges under navnet Symantec Ghost Corporate Edition, mens Norton Ghost er myntet på hjemmebrukere.

En av de store innvendingene mot å bruke programmet, har vært brukervennligheten. Her har andre produsenter av tilsvarende løsninger, blant annet Powerquest og deres Drive Image, vært langt flinkere. Dette har nå utviklerne hos Symantec gjort noe med, og Ghost 2003 vil basere seg på veivisere og et velkjent Windows-grensesnitt for alle som har brukt Symantecs programmer.

Flere forbedringer

Vi har foreløpig ikke fått testet programmet, men ut fra spesifikasjonene kan det se ut som om programmet også på innsiden har gjennomgått flere revisjoner. Det skal blant annet være mulig å skrive direkte til disk, uavhengig av filsystem. I praksis betyr det at du kan lagre til en NTFS-partisjon selv om du kjører Ghost fra DOS.

Backup Wizard skal gjøre det enklere enn noen gang å ta komplett sikkerhetskopi av partisjoner og harddisker.
Backup Wizard skal gjøre det enklere enn noen gang å ta komplett sikkerhetskopi av partisjoner og harddisker. Vis mer


For selv om Ghost er blitt et Windows-program, er det fortsatt en del operasjoner som må foretas i DOS-modus. Dette gjelder først og fremst kopiering og gjenoppretting av systempartisjonen, vanligvis stasjon C:, der programmet ellers vil få problemer med å få skrive/lesetilgang til alle dataene. I likhet med Drive Image vil Ghost automatisk gå over i DOS-modus når det er nødvendig.

En annen nyhet er muligheten til å brenne sikkerhetskopiene direkte til DVD-plater.

Ghost kan brukes til å ta sikkerhetskopier av en rekke operativsystemer og filsystemer, deriblant Windows XP og NTFS5, FAT32 og Linux-filsystemer.

Vi kommer tilbake med flere detaljer omkring dette og de andre funksjonene når vi har fått testet programmet.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!