Syltynne skjermer av plast til bunnpris

Snart er en ny teknologi tilgjengelig som vil gi billigere, bedre og tynnere flatskjermer. Men i motsetning til annen teknologi, er denne like enkel å lage i stort som i lite format. Det betyr at en 40-tommmer flatskjem-TV til bunnpris er innen rekkevidde.

I første omgang vil du komme til å se denne teknologien i mobiltelefoner, PDAer og andre produkter som trenger en liten skjerm. På grunn av ulike lisensavtaler med Seiko Epson og Philips, kan ikke Cambridge Display Technology (CDT), som har funnet opp den nye teknologien, komme med noe nøyaktig tidspunkt på produkter. Det eneste selskapet vil si, er at det kommer noe på markedet innen to år.

CDT er firmaet som står bak den revolusjonerende teknologien, som de fant ved en tilfeldighet i 1989. Da var det University of Cambridge som stod bak, men ved hjelp av blant annet musikkgruppa Genesis, ble utviklingen av teknologien skilt ut til et eget selskap, CDT.

Etter en litt vanskelig start, ser det ut til at ting begynner å bli bedre. I 1997 gikk Intel inn på eiersiden i firmaet, noe som gir et betydelig løft i troverdigheten. I dag har de samarbeid både med Philips og Seiko Epson.

Bedre enn LCD

Syltynne skjermer av plast til bunnpris

Hvis den nye teknologien er så bra som CDT hevder, er den faktisk bedre enn det vi ser i vanlige bærbare PCer i dag. I tillegg er den billigere å produsere, og gir tynnere produkter.

”Light Emitting Polymers” eller LEP, er navnet på teknologien som skal revolusjonere markedet for skjermer. Helt enkelt dreier det seg om å sende elektrisitet gjennom materialet ”polymer” som er en type plast.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Polymermaterialet kan legges som et lag mellom to lag elektroder og dermed kan man styre hvilke punkter lyset skal komme fra og man har en skjerm. Det ene laget av elektroder må være gjennomsiktig så lyset slipper ut.

Denne teknologien minner en del om LED (Light Emitting Diode). Forskjellen ligger mye i at LEDene må produseres enkeltvis og settes sammen til ulike display. Dermed er det mye mindre fleksibelt.

I forhold til LCD er LEP vesentlig bedre på flere punkter. Strømforbruket til LEP er meget lite, noe som er vesentlig når det gjelder bærbare PCer. I tillegg lager LEP lys på egenhånd, og fjerner behovet for ”backlight” som er nødvendig med LCD-skjermer. Det gjør også at du kan se bildet på skjermen i hele 180 grader sidelengs og opp og ned.

Oppfriskningen til LEP-skjermer vil være så rask at å vise fullhastighets video ikke vil være noe problem. Denne teknologien gjør også at skjermene vil bli tynnere, enda en kjempefordel for produsenter av bærbare PCer.

Blekkskriverteknologi

LEP kan produseres på en type plast, og siden polymermaterialet kan påføres flytende, er det raskere og enklere å bruke. For å få det flytende materialet på plass i punkter for å få laget en skjerm, blir det brukt lignende teknologi som i blekkskrivere. Det gjør at du får tette punkter og god oppløsning. Dette er grunnen til at skjermstørrelsen har liten betydning for produksjonskostnadene.

Selve polymermaterialet er billig å lage, og det er ikke nødvendig med like høye krav til renslighet i produksjonen som til produksjon av LED. Dette er også en grunn til at LEP blir billig.

For produsenter som ønsker å gå over til produksjon av LEP heller enn LCD, er det også en enkel overgang. Mye av produksjonsutstyret er det samme, og det gjør videre investeringer små og terskelen for en eventuell overgang blir lavere.

40-tommers TV til bunnpris

Syltynne skjermer av plast til bunnpris

Det er ikke så rart at fantasien begynner å løpe litt løpsk når mulighetene med LEP blir nevnt. Siden det er mulig å produsere skjermer på plast, er det også mulig å lage helt myke skjermer. Dette har gjort at det har dukket opp ideer om å lage tøy med skjermer innsydd.

For noen vil jo dette være praktisk, som for eksempel lysende varselsignal på vaktmenn eller politifolk. Diskodansere kan jo ha lyst til å vise seg frem ekstra med en lysende skjerm på ryggen?

Andre fantasier vil være gigantiske reklameskjermer på veggene. Men for vanlige folk vil det stort sett holde med en 40 tommers flat TV på veggen. Eller?

Som nevnt vil det først og fremst være aktuelt med LEP i mobiltelefoner og i PDAer. Men det er også store muligheter for å for eksempel legge inn en skjerm i en Filofax. Med oppkobling mot internett kan du plutselig ha hele verdens kart på innerlomma. Koblet mot for eksempel GPS er mulighetene nær sagt uendelige.

Konkurranse

Syltynne skjermer av plast til bunnpris

Selv om CDT eier verdensomspennende patent på LEP-teknologien, finnes det andre aktører som holder på med forskning i lignende retning. Blant annet er det snakk om at Toshiba og Hewlett-Packard har noe på gang. Det gjør at vi kanskje kan få en raskere utvikling, en fordel for forbrukerne.

For oss brukere gjelder det bare å vente og håpe. Snart er det kanskje mulig å kjøpe en ny jakke med innsydd videospiller og skjerm i innerlomma?