Swish: Enkle Flash-animasjoner

Har du prøvd å lage animasjoner i Flash, og funnet ut hvor vanskelig det kan være? Swish kan være løsningen for deg. Dette programmet har nemlig innebygd en rekke animasjoner som du enkelt kan benytte.

Flash er for lenge siden etablert som et av de viktigste formatene på Internett og brukes særlig for å lage animasjoner. Men det kan også brukes til å lage flotte websider, spill eller for eksempel Internett-butikker.

Men Flash er ikke så lett å lære hvis målet ditt er å lage avanserte løsninger, og for mange vil Swish derfor være et kjærkomment program. Swish har nemlig en rekke effekter innebygd, som du enkelt kan benytte når du skal lage Flash-animasjoner.

Enkelt men begrenset

La oss ta det negative først: Swish kan bare benyttes for å lage tekstanimasjoner. Ønsker du å lage animasjoner med grafikk, må du fortsatt benytte det originale utviklingsverktøyet for Flash.

Men er teksteffekter nok, byr Swish på det meste du normalt vil trenge:

  • Inn/utfasing (fade in/out), hvor teksten forsvinner inn i, eller kommer ut fra bakgrunnen
  • Øke/minske tekststørrelsen
  • Tekst glir inn fra, eller ut mot ytterkant
  • Teksten klemmes sammen
  • Eksplosjon
  • Skrivemaskin-effekt, hvor teksten skrives over skjermen bokstav for bokstav
  • Bølge
  • Dessuten er det mulig å lage egendefinerte funksjoner, hvor du kan bruke effekter som inn/utfasing, bevegelse, endring av størrelse og rotasjon samtidig
Disse effektene kan fininnstilles, hvor du kan velge avspillingslengde for hver effekt og hvilke utslag hver effekt skal ha.

Du kan fritt legge til så mange tekstbiter med hver sine effekter som du måtte ønske, og ønsker du at bestemte tekstområder ikke skal ha effekter er det også fullt mulig.

I tillegg kan du definere bestemte reaksjoner fra brukeren. Du kan legge inn hyperlenker eller bestemme at bestemte deler av filmen ikke kan kjøres før brukeren har klikket på en tekst.

Swish har et eget visningsvindu hvor du får se resultatet, og hvor du også kan klikke på den delen av animasjonen du ønsker å arbeide med. Dessuten er det en egen meny for å eksportere filmene som ferdige Flash-animasjoner.

Du kan eksportere animasjoner som du lager i Swish slik at disse etterpå kan videreutvikles med animasjoner eller annet i det originale utviklingsprogrammet for Flash. Dette gjør Swish interessant for selv de mest avanserte utviklere.

Morsomt

Vi testet Swish, og likte programmet ganske godt. Det krever ikke så mye tilvenningstid, men du må forholde deg til begreper som Scene (som er en del av en film, hvor hver scene består av et fritt valgt antall effekter) og du må arbeide langs en tidslinje. Men sammenlignet med utviklingsprogrammet for Flash vil ikke dette bety særlig med utfordringer.

Enkelte ting var mer tidkrevende enn vi hadde håpet på, hvor det for eksempel er umulig å knytte bestemte objekter og effekter opp mot hverandre. Dette betyr at hvis du endrer på avspillingslengden av en bestemt effekt, vil ikke påfølgende effekter flytte seg automatisk.

Men totalt sett var Swish et svært enkelt program å bruke, og vi trengte ikke mange minutter for å lage flotte (sett med våre øyne) tekstanimasjoner som enkelt kunne eksporteres til bruk på webben.

Billig

Swish er tilgjengelig som demoversjon, men i denne legges det inn svært tydelige vannmerker fra Swish på filmene dine. Demoversjonen er på 950 KB, og vil ta ca. 5 minutter å laste ned over et vanlig 33,6 Kbps-modem. Lisens for fullversjon koster 30 amerikanske dollar (ca. 250 kroner).