Svensk alt-i-ett telefon revolusjonerer mobilbruken

Spectronic, som foreløpig kun har levert teknologi til Ericsson og Nokia, står nå på egne ben med en alt-i-ett telefon som kan slenges i bakken og brukes i regnet uten problemer.

Hannover (DinSide): Årets CeBIT har som alle andre år vært enormt uoversiktlig og overveldende. En trend er likevel tydelig: Flere funksjoner skal samles i ett og samme apparat. Det svenske selskapet Spectronic har sett disse tendensene lenge, og presenterte allerede for to år siden prototypen av telefonen som i dag har fått navnet Sidetouch Multimedia Telephone.

Det nærmeste vi kommer UMTS

Sidetouch er virkelig en multi-funksjons terminal. Vi nevner i fleng:

  • GSM og GPRS mobiltelefon

  • Digitalt fargekamera

  • Internett

  • E-post

  • Telefax

  • Full PDA-funksjonalitet

  • Høyttaler som integrert handsfree

Kort sagt er telefonen en kombinasjon av et digitalt fargekamera, mobiltelefon med GPRS og en PDA. Dersom du har fulgt med på UMTS-utviklingen, ser du kanskje at dette er funksjoner vi venter oss i de første UMTS-terminalene.

Salgssjef i Spectronic, Ola Josefson
Salgssjef i Spectronic, Ola Josefson Vis mer

- Telefonen er opprinnelig laget for UMTS og har tilnærmet UMTS-funksjonalitet. Det eneste som mangler er å kunne sende levende bilder, sier Ola Josefson, Salgsdirektør, til DinSide.

Dermed har de også en UMTS-terminal så fort nettet er klart.

- Når den tid kommer vil vi bare oppgradere telefonen til også å kunne sende videosnutter. Verre er det ikke, uttaler Josefson.

Lynrask, enkel manøvrering

Uansett om du skal skrive, ta bilder eller surfe på nettet bruker du bare en hånd, og ikke to som for eksempel på en PDA. Du har ingen manøvreringspinne, men styrer alt med små trykkfølsomme områder på siden av telefonen. Derfor navnet Sidetouch. Vi har selv prøvd å skrive med telefonen, og kunne enkelt skrive flere bokstaver i sekundet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skjermen vises hele tiden uten at du trenger fjerne noe deksel. Dette betyr i praksis at du hele tiden kan se når det for eksempel kommer e-post.

Ingen plassproblemer

Bildet er tatt med Sidetouch og sendt fra telefonen til undertegnedes e-post. Bildet er ikke redigert.
Bildet er tatt med Sidetouch og sendt fra telefonen til undertegnedes e-post. Bildet er ikke redigert. Vis mer

Telefonen har et enormt minne, og du trenger ikke lenger bekymre deg over en innboks som blir full med 20 SMS-meldinger. Du kan lagre omtent 2000 kontakter/avtaler og 500 bilder samtidig før det oppstår kapasitetsmangel.

Bildene kan du legge inne i kontaktregisteret slik at når en kamerat ringer, vil du få opp bildet av han på skjermen.

I regn og søle

Telefonen passer også utmerket for de makelig anlagte. En handsfree-funksjon gjør at du kan legge telefonen fra deg på bordet mens du snakker. Personen i andre enden vil høre deg utmerket.

- Selv er jeg lat, og trenger en enkel måte å kombinere ulike funksjoner. Fordi den er laget i et nytt high-tech materiale, kan man miste den i bakken og bruke den i pøsende regnvær uten at den tar skade av det. Derfor passer telefonen meg perfekt, sier Ola Josefson.

Telefonen blir lagt ut for salg i utvalgte land allerede i løpet av to-tre uker. Spectronic bruker CeBIT-messen til å finne en norsk distributør. Går alt etter planen blir telefonen å finne i norske butikker innen utgangen av april.

Prisen tilpasses til de ulikelandene og abonnementsavtalene, og Josefson vil derfor heller ikke si verken fra eller til. En ting er i hvert fall klart: Prisen vil ligge et sted mellom 5- og 10.000 kroner avhengig av teleoperatørenes sponsing.