Svart boks skal løse DAB-problemet i bil

Veksler automatisk mellom DAB, FM og nett.

<B>I DASHBORDET:</B> Micheal Hill fra UK Radioplayer med den svarte boksen som sørger for at du kan fortsette å høre på favorittstasjonen din, enten den er på FM, DAB, DAB+ eller nett. Foto: TORE NESET
I DASHBORDET: Micheal Hill fra UK Radioplayer med den svarte boksen som sørger for at du kan fortsette å høre på favorittstasjonen din, enten den er på FM, DAB, DAB+ eller nett. Foto: TORE NESET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som kjent skrus FM-nettet av i løpet av 2017. Men i mellomtiden fungerer FM i mange tilfeller bedre. For eksempel i tunneler, der det først vil bli full DAB/DAB+-dekning om et par år.

Andre ganger er nettradio via mobilnettet å foretrekke.

Men å veksle mellom disse tre radioteknologiene er ikke akkurat noe man gjør mens man kjører.

LES OGSÅ: Holder gamle FM-Tivoli stand mot DAB+-utgaven?

- For komplisert i dag

Michael Hill fra UK Radioplayer, et samarbeidsprosjekt mellom BBC og kommersielle britiske radiokanaler, mener løsningen er en svart boks som monteres i dashbordet og som automatisk ruter deg til nettverket der radiostasjonen du vil høre på finnes i best kvalitet.

LES OGSÅ: En DAB-radio for terrassen

- Å høre radio i bil har blitt for komplisert, sier han mens han via projektor og skjerm strir med Teslas femtrinnsprosedyre for å finne en passende DAB-stasjon.

- Vi må tilbake til den tiden da radio i bil bare betød å trykke på én knapp. Men bildet kompliseres jo av at både Spotify, Apple og Google vil inn i bilen. Jeg mener at disse ikke har skjønt hva bilunderholdning er for noe. Du skal ikke gjøre bilen om til en PC med Internett, men rett og slett bare servere folk nyheter, musikk og underholdning på en enkel måte mens de kjører.

Bytter automatisk til riktig nett

Svart boks-konseptet ble første gang presentert i Norge under Radiodagene i september i fjor, og på den euroeiske radiokonferansen i Oslo denne uka kunne Hill vise fram et fysisk produkt.

DAB i bilen: Snart har du ikke noe valg

PÅ VEIEN: Systemet skjønner når signalet er for dårlig, og skifter automatisk til et radionett der kvaliteten er bedre. Foto: TORE NESET
PÅ VEIEN: Systemet skjønner når signalet er for dårlig, og skifter automatisk til et radionett der kvaliteten er bedre. Foto: TORE NESET Vis mer


- Boksen ruter deg sømløst mellom nettene, akkurat som mobil-roaming i utlandet. Du trenger ikke å tenke, boksen velger selv det beste nettet enten det er det gamle FM-nettet, mobilnettet, DAB eller DAB+.

Vil koste rundt 2500

Vi nordmenn kan forvente å få kjøpt den i månedsskiftet august/september. Norsk pris er ikke klar ennå, men ifølge Hill vil den ligge på rundt 200 pund (om lag 2441 norske kroner etter dagens kurs) ferdig montert.

Blir ubrukelig: 3G-slukking rammer norske bileiere

Etterhvert vil det komme dedikerte bilradioer som støtter systemet. Men foreløpig må du altså bruke mobilen når du skal skifte kanal.

Boksen kobles til antennen og radioen, appen brukes til å velge kanal via Bluetooth og mobil. Så gjør boksen jobben med å velge det nettet som egner seg best for lytting.

Om du ikke vil at pengene skal fly ut når du bruker mobilnettet, kan du velge bort dette.

Først kom alle appene

Radioplayer startet med å utvikle apper som samler hele det digitale radiotilbudet på ett brett, slik at det skal være lett å finne fram i en etterhvert rikholdig britisk jungel av radiokanaler, både på farten og hjemme.

TEST: Tre DAB-radioer fra Pure

 Foto: RADIOPLAYER
Foto: RADIOPLAYER Vis mer


App finnes både for iOS, Android, Kindle Fire, Windows Phone, samt en nettleser-versjon for Windows og Mac OS.

Det finnes også Radioplayer-apper for Apple Watch og Android Wear.