Svak ytelse på nye Pentium4-systemer

Intel lanserte nylig et nytt brikkesett for Pentium4-familien, i845, som støtter standard PC133 SDRAM. Fordelen med SDRAM er først og fremst den latterlig lave prisen.

Denne minneteknologien blir av mange regnet som utrangert, og er langt tregere enn RDRAM som så langt har vært benyttet i Pentium4-baserte PCer. Hovedkort med i845-brikkesett er allered i salg, og de første testene levner ikke akkurat løsningene de lengste leveutsiktene.

Skuffende ytelse

PC World Norge testet nylig et system basert på i845 med en 2 GHz Pentium4-prosessor, og konkluderte med at den ytelsesmessig ikke tilsvarte mer enn et 1.5 GHz system basert på brikkesettet i850 og RDRAM.

En 2 GHz Pentium4-PC med SDRAM vil også være langt dyrere enn en 1.5 GHz utgave med RDRAM ut fra dagens prisnivå, selv om SDRAM-brikkene er klart billigst.

Grunn til å vente?

Samtidig kommer andre brikkeprodusenter (blant annet ALi og VIA) med brikkesett for Pentium4-prosessorer som støtter DDR-SDRAM. Denne minneteknologien er langt raskere enn PC133 SDRAM, men er snart like billig. Ytelsesmessig forventes det at PCer med Pentium4-prosessor og DDR-SDRAM vil ligge omtrent på nivå med dagens RDRAM-systemer. Intel vil også lansere DDR-SDRAM løsninger på nyåret.

Og hvis du ikke vil vente, kan det legges til at AMDs Athlon-prosessorer fortsatt henger svært godt med ytelsesmessig, selv om de er kraftig forbigått av Intel i GHz-kappløpet. Dessuten ligger de fortsatt godt under Pentium4 i pris, og 1.4 GHz-utgaven får du for ned mot 1 500 kroner i butikker her hjemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen