Her kjøres Windows 8 på en PC med bare 128 MB internminne, det samme som var anbefalingen da Windows XP ble lansert for 10 år siden. Foto: Engadget
Her kjøres Windows 8 på en PC med bare 128 MB internminne, det samme som var anbefalingen da Windows XP ble lansert for 10 år siden. Foto: EngadgetVis mer

Svært lettkjørt Windows 8

Denne videoen får PC-produsentene til å grøsse.

PC-produsentene har tradisjonelt kunnet gni seg i hendene hver gang Microsoft har lansert en ny versjon av Windows. Grunnen er enkel: Den nye versjonen krever mer av PC-en din enn den forrige, PC-salget stimuleres, og hjulene holdes i gang.

Dette var en ubestridt sannhet fram til lanseringen av Windows 7. For første gang i historien hadde nemlig Microsoft laget et operativsystem der systemkravene var de samme som for forgjengeren, det kjørte endogtil bedre på eldre PC-er enn Vista.

Jeg var den gang i kontakt med flere PC-leverandører som uttrykte bekymring for at dette skulle føre til svikt i omsetningen av nye maskiner. Heldigvis ble denne svikten mindre enn fryktet, men det er mye takket være at mange gikk fra stasjonær til bærbar maskin i denne perioden.

Må andre kluter til

Nå er situasjonen imidlertid en annen. PC-salget stagnerer, og produsentene setter sin lit til at nye, syltynne maskiner skal føre til ny vekst.

For det er slett ikke sikkert at lanseringen av Windows 8 til neste år vil stimulere til økt PC-salg, for nok en gang har Microsoft optimalisert systemet til å bruke mindre ressurser enn forgjengeren, selv om de offisielle kravene er de samme.

En viktig grunn er at Microsoft ønsker at Windows 8 skal bli en alvorlig utfordrer til Android og iOS på nettbrett, som antas å oppleve en ekstrem vekst i tiden som kommer. Da nytter det verken med vifter eller batterier som holder et par-tre timer. Operativsystemet må med andre ord være mer lettdrevet enn Windows 7, som har vist seg temmelig uegnet for nettbrett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helt ned til 64 MB

Og lettdrevet kan det definitivt se ut til at Windows 8 kommer til å bli. Teknobloggen Engadget publiserte for en tid tilbake en video som viser hvordan en tidlig testversjon av Windows 8 - med både Aero- og Metro-grensesnitt aktivert, kjørte på en maskin med bare 128 MB minne. Og selv om det fort blir propper i systemet når man åpner et program eller to, er dette rimelig oppsiktsvekkende.

Se videoen her:

Ifølge en annen populær teknoblogg, Softpedia, har en av deres skribenter klart å få Windows 8 til å kjøre på halvparten så mye minne, altså kun 64 MB, men vedkommende innrømmer at maskinen måtte betegnes som relativt ubrukelig.

Til sammenligning anbefales minimum 1 GB minne til 32-bits utgaven av Windows 7. Offisielt vil det samme være anbefalt for Windows 8, har Microsoft tidligere uttalt.

Optimalisering pågår

Microsofts Bill Karagounis har beskrevet hvordan Windows 8 bruker mindre minneressurser i denne artikkelen, og avslutter med at optimaliseringsjobben fortsatt ikke er fullført.

Windows 8 lanseres en gang neste år. Hvis den følger normal lanseringssyklus fra Microsoft, vil operativsystemet være ferdigstilt i løpet av sommeren 2012.

Samleside: Windows 8