Svært lang batterilevetid på ny Sony-bærbar

Sony skal bruke den nye Transmeta-prosessoren i en bærbar PC i Vaio-serien. Hovedfordelen er at den ikke er så strømkrevende, og batterilevetid på over 12 timer er nå mulig. Her er en oversikt over teknologien.

Bildet viser Sony Vaio C1, som den nye maskinen vil være basert på.
Bildet viser Sony Vaio C1, som den nye maskinen vil være basert på.Vis mer

Så langt har ikke Sony Norge satset på bærbare PCer i det hele tatt, noe som for mange er en stor gåte. PCene i Vaio-serien går for å være noe av det lekreste på markedet, og hadde helt sikkert også fristet mange norske kjøpere.

Frem til nå har alle Sonys bærbare PCer vært utstyrt med Intel-prosessorer, men dette samarbeidet er nå altså i ferd med å slå sprekker. Til høsten vil du kunne velge mellom Intel, AMD og Transmeta Crusoe i Sonys bærbare PCer.

Den nye bærbare PCen med Crusoe-prosessor bygger videre på modellen Vaio C1, som også har et lite digitalkamera innebygget i skjermen. Du finner flere opplysninger om denne maskinen på denne siden (Sonys nettsted)

Batterilevetid på over en dag

Transmeta Crusoe-prosessoren kommer i to varianter: TM3200 har klokkehastighet opp til 400 MHz mens TM5400 har hastigheter fra 500 til 700 MHz.

Begge prosessorene bygger på den samme teknologien, som er helt annerledes enn dagens prosessorer. Selve prosessorkjernen er liten, målt i antall transistorer. Dette gir to svært interessante gevinster – lavt strømforbruk og høy klokkehastighet. Batterilevetid på over en hel dag for en bærbar datamaskin er mulig. Lavt strømforbruk gir også lav varmeutvikling. Dette åpner for høye klokkehastigheter.

Teknologien

Crusoe er basert på en liten, men effektiv prosessorkjerne, i en arkitektur som kalles VLIW – Very Long Instruction Word. Denne er svært forskjellig fra den arkitekturen vi finner i x86-prosessorer som Pentium og Athlon. Kjernen fungerer sammen med spesialutviklet programvare, som kalles et Code Morphing Layer.

Et operativsystem, som for eksempel Windows, vil henvende seg til denne programvaren, som om det var en annen maskinvare. Instruksjonene blir oversatt til Crusoes instruksjonssett, og lagret til senere bruk, og vil da kjøre med full prosessorhastighet.

Svært lang batterilevetid på ny Sony-bærbar

Arkitekturen er på ingen måte koblet til x86 og Windows. Den kan også tilpasses andre arkitekturer. At Mobile Linux blir nevnt som et aktuelt operativsystem for nye bærbare maskiner er vel heller ingen overraskelse.

TM3120

Dette er den rimeligste og enkleste prosessoren. Den har en klokkehastighet på 333 til 400 MHz, har 96 KB 1.nivå hurtigminne, støtter 133 MHz SDRAM og har integrert brikkesett for kommunikasjon med periferienheter.

Strømforbruket er helt nede i 20 milliwatt i hvilemodus og i full operasjon bruker den bare én watt. Dette er omkring en fjerdedel av andre ”mobile” prosessorer. Den vil kunne klare en hel dags surfing på én batteriladning.

Ytelsen er tilstrekkelig til både web-basert arbeide og håndtering av tung multimedia, som for eksempel video.

Prosessoren håndterer både Windows og Linux.

TM5400

Dette er en kraftigere prosessor, med klokkehastighet på opptil 700 MHz. Den har et enda større spenn i strømforbruk, som kan gå helt ned i 8 milliwatt. Det integrerte 1.nivå hurtigminnet er på 125 KB og 2. nivå hurtigminne er på 256 KB. DDR-SDRAM på opptil 166 MHz støttes.

Denne prosessoren vil settes i produksjon i midten av året, men prøver er allerede tilgjengelig.

Bruksområdet for denne prosessoren er i kraftigere bærbare enheter, som kjører tyngre programvare. Den vil kunne kjøre i opptil 8 timer kontinuerlig bruk. Et annet bruksområde er avspilling av DVD – og her vil vi se en driftstid mellom tre og fire timer på én batteriladning.

TM5400 er kompatibel med alle x86-baserte operativsystemer, som alle versjoner av Linux og Windows 98, NT og Windows 2000.