Det geniale ved Surface er at den i praksis kan brukes som en vanlig PC, tilkoblet vanlig PC-utstyr, og kjøre vanlige PC-programmer. Men det er i prissettingen og Metro-sfæren nøkkelen til suksess ligger. Foto: Microsoft
Det geniale ved Surface er at den i praksis kan brukes som en vanlig PC, tilkoblet vanlig PC-utstyr, og kjøre vanlige PC-programmer. Men det er i prissettingen og Metro-sfæren nøkkelen til suksess ligger. Foto: MicrosoftVis mer

Surface: Nettbrettet for alle de andre

KOMMENTAR: Microsoft Surface kan være akkurat det skeptikerne har ventet på.

«Tradisjonelle PC-programmer har sannsynligvis sett sin storhetstid.»


iPad har et godt grep om nettbrett-markedet, og med unntak av Samsungs Galaxy-serie er det ingen som er i nærheten av å kunne utfordre på noe som helst plan.

Men selv om iPad selger i bøtter og spann, er det bare en brøkdel av befolkningen som har skaffet seg nettbrett. Sett i forhold til utbredelsen av bærbare PC-er, er selv iPad-en som mygg å regne.

Det er med andre ord fortsatt mye marked å ta av, og det er her Microsoft kommer inn i bildet, først med sin Windows 8-satsing, som foreløpig virker langt mer tilpasset nettbrett enn tradisjonelle PC-er, og nå altså nettbrettet Surface.

Eller skal vi si PC? Det er nemlig ikke så lett å definere Surface som et rent nettbrett. Det kommer med tastatur og pekeplate, og det mest avanserte av de to utgavene som er annonsert kjører Windows 8 Professional, og byr derfor på full PC-opplevelse.

Dermed er hovedargumentet for at mange ikke ser poenget med iPad, borte. Når vi legger til at Surface har inntil dobbel så stor kapasitet som iPad, og kommer med både USB-port, minnekortleser og utgang for ekstern skjerm, så er det slett ikke umulig at Microsoft denne gangen har truffet blink.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er imidlertid fortsatt mye som skal klaffe for at det går slik Microsoft håper. For det første er det viktig at prisene er konkurransedyktige. Det hevder Microsoft at de skal være, men om de da tenker mot den tradisjonelle PC-en eller iPad, sier de foreløpig ikke noe om. Jeg håper de mener sistnevnte, ellers tror jeg Surface vil være sjanseløs.

For det andre må app-universet ikke ligge tilbake for det Apple byr på. Jeg har fulgt app- og programmarkedet tett i flere år, og det er først og fremst på app-siden det skjer ting for tiden. Tradisjonelle PC-programmer har sannsynligvis sett sin storhetstid.

Bjørn Eirik Loftås er dataredaktør i DinSide.no Foto: Per Ervland
Bjørn Eirik Loftås er dataredaktør i DinSide.no Foto: Per Ervland Vis mer


Her har Apple et gedigent forsprang, men i høst kommer Windows 8, Metro og et nytt app-univers på alt av nye PC-er, noe som kan endre dette bildet nærmest over natten. Det kommer også en rekke nettbrett fra tredjepart som blir utstyrt med Windows 8, noe jeg i hvert fall er overbevist om kommer til marginalisere Android-baserte brett enda mer, og dessverre for Google - det vil skje raskt.

Og sist, men ikke minst - Microsoft må gjøre det enkelt for tredjepart å lage tilleggsutstyr til Surface, og her tenker jeg på alt fra alternative deksler til høyttalerdokker, tastaturer, stands, ekstrabatterier og annet tenkelig og utenkelig tilbehør som eksisterer i iPad-sfæren. I så måte kan det vise seg å være intet mindre enn en genistrek å utstyre Surface med USB-port, noe som ikke bare vil gi rom for nye hippe, eksterne løsninger, men også for uendelig mye tradisjonelt PC-utstyr, mobiler og kameraer som allerede er i markedet.

Om dette er nok til at Surface og de andre Windows 8 Metro-brettene vil true iPad-ens suverene lederposisjon, er jeg likevel langt fra overbevist om. Det vil i såfall ta lang tid, og kanskje også en Metro-revisjon eller to. For ikke alt ved det nye grensesnittet er like imponerende.

Hva tror du? Vil Surface bli en suksess? Bruk debattfeltet under!