Surf smartere med faner

Her er Firefox-tilleggene som hjelper.

Av: Fredrik Bølstad

Faner i nettleseren er uten tvil en god ting, og ingen savner slitet med mange nettleservinduer åpne samtidig.

I Firefox finnes det flere triks som gjør deg enda mer effektiv med faner. Vi har belyst noen av dem i artikkelen 10 kjappe Firefox-tips, som forteller hvordan du kan navigere med tastaturet, bruke adresselinjen effektivt, slette sporene dine, bytte kjapt mellom faner etc.

>> Les også: Få Chromes godbiter i Firefox

Riktignok er det kjekt med faner, men hvis du ikke kan triksene, kan det imidlertid fort bli litt for mye av det gode:

Surf smartere med faner


Under finner du noen tips og triks som gjør fanesurfingen lettere.

VertTabbar
VertTabbar er en kjekk utvidelse som flytter fanene fra å ligge horisontalt under adresselinjen, til å ligge vertikalt på høyre eller venstre side av skjermen. Etter noen dagers bruk syntes jeg dette er en svært elegant løsning under visse forutsetninger.

Surf smartere med faner


Den største ulempen med denne løsningen er at den tar mye av skjermen, du kan bestemme størrelsen på hver tab i innstillingene, men likevel tar den betydlig mer enn den vanlige løsningen. Men hvis du pleier å ha et dusin faner oppe samtidig, og har en stor skjerm (gjerne widescreen) er dette fortsatt en veldig fin løsning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Last ned: VertTabBar

Tab mix plus
Kanskje det beste tillegget til Firefox når det gjelder fanehåndtering sett under ett. Mulighetene er mange, og tilleggets eneste svakhet er rett og slett at det er veldig mange valg i menyen - men det er kanskje også en god ting?

Surf smartere med faner


Du kan duplisere faner, beskytte faner mot lukking, bestemme hvordan nye faner skal håndteres, stille bredde på faner og mye, mye mer. Sjekk den ut!

Last ned: Tab Mix Plus

FaviconizeTab
Igjen et veldig nyttig verktøy, spesielt hvis du har en del sider du besøker regelmessig. Utvidelsen viser rett og slett bare sidens favicon (det lille ikonet ved siden av adressefeltet) på tabben hos sidene du angir.

Surf smartere med faner


Sammen med Greasemonkey-skriptet Gmail Unread Message Count in Favicon får du en veldig praktisk løsning hvis du er aktiv Gmail-bruker.

>> Les også: Nytt og nyttig i Gmail

Last ned: FaviconizeTab

FishEyeTabs
FishEyeTabs minner mye om hvordan "docken" i OSX fungerer.

Surf smartere med faner


Den fanen du holder musepekeren over er størst, mens de ved siden av blir gradvis mindre jo lenger unna de er. Slik sparer man mye bredde. Smart.

Last ned: FishEyeTabs

Tab Scope
Dette tillegget gir deg muligheten til å forhåndsvise en fane ved å holde musepekeren over den.

Surf smartere med faner


Du kan da også bla frem og tilbake i historikken uten at du trenger å åpne selve fanen, og skrolling og forstørrelse går også fint an.

Last ned: Tab Scope

Tabs Menu
Navnet sier det meste. Du får rett og slett et ekstra menyvalg i topen med oversikt over fanene dine. På mange måter likt VertTabbar, men stjeler ikke noe av skjermbredden din.

Last ned: Tabs Menu

Read it later
Til slutt et veldig kjekt tillegg som kan spare deg for en haug av faner.

Når du surfer er det ofte du kommer over noe interessant som du ikke har tid å lese akkurat nå. Bokmerking er en klønete løsning, og det krever mye vedlikehold å holde det oversiktlig.

Løsningen for de fleste blir enten å glemme det, eller så åpner man lenken i en ny fane og leser det når man får tid. Med Read it later kan du legge til siden i en "huskeliste".

Surf smartere med faner


Alt du trenger å gjøre er å trykke på en hake i adressefeltet, og så blir siden lag til i en Read It Later-liste. Du kan også høyreklikke på en lenke og velge "Read This Link Later". Uten tvil et tillegg som sparer deg for mange faner.

Last ned: Read it later

Les også: 25 briljante utvidelser til Firefox