Surf gjennom netthistorien

Med The Wayback Machine kan du finne og lese nettsider som du trodde var slettet for flere år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et av de største problemene med Internett og den digitale tidsalder er at informasjon som kan ha historisk verdi for våre etterkommere lett går tapt. Delete-knappen er blitt den moderne og langt enklere varianten av bokbrenning.

Med dette i tankene ble det statlige og uavhengige selskapet Internet Archive opprettet i San Francisco i 1996. Det ambisiøse målet til selskapet var å lagre hyppig besøkte nettsider fra hele verden i et gigantisk sentralt arkiv som i størrelsesorden ville være uten sidestykke.

>> Bildespesial: Internett anno 1999

image: Surf gjennom netthistorien

Voksent arkiv

The Internet Archive samarbeidet blant annet med Alexa for å få nødvendig informasjon om eksisterende nettsider. Arkivet vokste raskt, og i oktober 2001 inneholdt det mer enn 10 milliarder nettsider, og databasen hadde allerede vokst til rundt 100 terabytes i størrelse (100.000 GB).

På dette tidspunktet ble The Wayback Machine lansert under en tilstelning ved the University of California, og dermed ble søk i arkivet gjort tilgjengelig for allmennheten.

DinSides forside, en gang i 1998
DinSides forside, en gang i 1998 Vis mer

I dag er databasen enda større, og pr 2006 er størrelsen på to petabyte nesten svimlende. Arkivet er med andre ord 2.000.000 gigabyte stort, og det vokser med cirka 20.000 gigabyte (20 terabyte) i måneden.

Forbløffende

Søk med The Wayback Machine er svært enkelt. Du taster bare inn adressen til nettsiden du ønsker å besøke i fortid, trykker på Search-knappen, og får så en oversikt over datoer som er tilgjengelig. Deretter er det bare å klikke seg tilbake i tiden. Sidene vises i sitt opprinnelige design, og det kan være riktig morsomt å se utviklingen på forskjellige nettsteder.

Det er riktig nok ikke fritt for rusk i maskineriet, og det kan se ut som om arkivet har større problemer med enkelte nettsider enn andre. Resultatet kan for eksempel være manglende grafiske elementer, problemer med JAVA-applets (kan knyttes til manglende bakoverkompatibilitet i dagens nettlesere), eller at samme siden vises selv om du velger forskjellige datoer.

Berre lekkert? Nettavisens forside 29. desember 1996.
Berre lekkert? Nettavisens forside 29. desember 1996. Vis mer

Arkivet er heller ikke komplett, og nettjenesten tar bare "snapshots" en gang i blant, men ofte nok til at du som regel kan se alle ulike design de største nettsidene har hatt. Sidene er også indekserte, som betyr at du kan søke etter innhold, mend du finner altså ikke alt. Heldigvis er alle tidligere publiserte artikler på DinSide tilgjengelige uansett, og kan letes frem ved hjelp av vårt eget søkefelt.

Vi synes The Wayback Machine er et ganske forbløffende initiativ, og i de fleste tilfellene utføres søkene svært raskt.

>> Bildespesial: Internett anno 1999

Andre arkiver

Siden 1999 har The Internet Archive også lagt ut andre arkiver til gratis gjennomsyn, blant annet et eget arkiv med nyheter og stoff omkring terrorangrepene 11. september, som inneholder omkring 500 millioner nettsider. Et eget arkiv med rundt 1.200 TV-filmer og -produksjoner finnes også, og filmene kan lastes ned i MPEG- eller DiVX-format.

Søk i Internett-arkivene vil for alltid være gratis.

Lenker:
The Wayback Machine
11. september-arkivet
filmarkivet

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!