Supersmart bildeverktøy

Vil du endre størrelsen på ett eller flere bilder? Enklere enn dette blir det ikke

Bilder lastet inn rett fra kamera blir det gjerne store filer av. Det er vel og bra som et utgangspunkt for redigering og til arkiv, men det er sjelden du har bruk for denne oppløsningen og filstørrelsen i praksis.

De aller fleste har ikke skjermer som er bredere enn 1920 punkter, og skal du laste opp bilder til nettsider eller tjenester for å dele med andre er det bortkastet tid å laste opp i full oppløsning.

Også hvis du skal vise bilder hjemme på flat-TV-en ved hjelp av en mediespiller koblet til nettverket, f.eks. fra en NAS eller hjemmeserver, så er det raskere og mer komfortabelt å manøvrere i mindre filer enn originalstørrelsen.

Men å laste inn bilder i et program og endre størrelsen er en kjedelig jobb, så kjedelig at det er et sunnhetstegn om man heller ser etter noe annet.

En av de smarteste løsningene vi har sett er Picture Resizer 400.

Hvor smart er det?

I stedet for å starte program, laste inn bilder, sette parametre, endre og lagre nye versjoner med nytt navn, drar du bare bilder eller mapper til snarveien på skrivebordet. Deretter skjer alt av seg selv.

Men før man kommer så langt må man riktignok ta noen grep, men ikke mange.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Programmet du laster ned heter PhotoResize400.exe (endelsen .exe pleier å være skjult i vanlige Windows-installasjoner, men den er der likevel).

Supersmart bildeverktøy


Du legger programmet på skrivebordet. Filer og mapper du drar og slipper på ikonet vil da bli skalert ned til 400 pikslers bredde og deretter lagret i samme mappe som originalen. De nye filene har fått samme filnavn med 400 lagt til.

Men du vil jo ikke alltid ha bildene 400 piksler brede. For å sette størrelsen endrer du rett og slett filnavnet. Vil du ha bildene 1920 piksler brede endrer du rett og slett filnavnet på programmet til PhotoResize1920.exe.

I stedet for å endre navnet hver gang kan du ha flere kopier av programmet liggende ved siden av hverandre, med forskjellige navn, som PhotoResize 720.exe, PhotoResize 1280.exe osv.

Flere parametre

Men programmet kan også gjøre mer. Ønsker du å kontrollere andre parametre, som metadata (EXIF), oppskarping, kvalitet og utsnitt kan du legge flere parametre inn i filnavnet.

Programmet har en veiviser (Wizard) på nettsiden hvor du velger forskjellige parametre. så viser programmet hvilket navn du skal gi programfilen for å få resultatet du ønsker.

Supersmart bildeverktøy


Du kan også lage snarveier til utgaver av programmet og sette ny målmappe i Egenskaper. Dette er praktisk når du opererer med egne visningsmapper eller opplastningsmapper.

Geek modus

For de som vil fikle enda dypere i materien kan programmet også kjøres fra kommandolinjen, med flere parametre som suffiks til exe-filen:

PhotoResize.exe -w200 C:\img1.jpg -w300 C:\img1.jpg C:\img2.jpg

Gratis

Programmet er gratis og kan lastes ned fra utviklernes nettside.