(Illustrasjonsfoto)
(Illustrasjonsfoto)Vis mer

Superskjerm fra IBM

IBM hevder å ha utviklet en flatskjerm som vil feie all konkurranse av banen. Det beste av alt: Skjermen er allerede i produksjon!

Skjermen kommer i første omgang i en 22 tommers utgave, og leveres i flere eksemplarer til en utvalgt kunde allerede i høst. Til neste år ventes volumproduksjon, også i andre størrelser.

Mens vanlige skjermer har en oppløsning på 72 piksler pr tomme, har den nye skjermen fra IBM hele 200. Det betyr videre at skjermen, som er på 22 tommer, totalt inneholder ni millioner piksler.

En slik oppsløsning fører blant annet til sylskarpe bilder. IBM hevder at fotografier vil gjengis tolv ganger skarpere enn på de mest avanserte skjermene som så langt har vært tilgjengelig.

Gjennombrudd for flatskjermer?

Teknologien som ligger bak den nye skjermen er selvsagt patentert av IBM, og ble påbegynt allerede i 1995. En prototype ble vist i 1998, men ekspertene trodde ikke det var mulig å serieprodusere skjermer basert på denne teknologien før 2010. IBM planlegger også å lisensiere teknologien til andre skjermprodusenter.

En av innvendingene mot dagens flatskjermer, har vært at de har hatt for svak bilde- og fargekvalitet. Med den nye teknologien fra IBM er det ikke usannsynlig av vi står overfor et generasjonsskifte om ikke så alt for lenge.

IBM sier ikke noe om prisen på skjermen. Selskapet som har kjøpt de første skjermene fra IBM driver med 3D-modellering, og har ekstreme behov for nøyaktighet. Det er med andre ord ikke lavsegmentet som er målgruppen i første omgang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Kilde: IBM Research)