Nye rutere med 802.11ac på testbenken. Foto: Brynjulf Blix
Nye rutere med 802.11ac på testbenken. Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Superraskt nettverk - nå kommer produktene

De første produktene kom i fjor, nå begynner de å strømme på.

Publisert
Sist oppdatert

Allerede i 2012 testet vi den nyeste standarden for trådløst nett, kjent som 802.11ac. Den er langt raskere og har bedre rekkevidde enn de eldre standardene, og vil i løpet av nær framtid være å finne i alle mulige enheter. Mobiler, nettbrett, bærbare PC-er, smartTV-er, stasjonære PC-er og lagringsenheter på hjemmenett - alle vil etter hvert ha AC.

Trenger vi raskere trådløst?

Hva man egentlig trenger er så sin sak, men poenget med trådløst nett er å formidle videre de tjenestene og det innholdet vi bruker på nett. Hvis ikke det trådløse nettet hjemme klarer å sende HD-videoene og laste opp bildene og sikkerhetskopiene, laste ned oppgraderingene av apper og operativsystem - da trenger du noe nytt og kraftigere.

Les også: Slik får du maksimalt ut av ditt trådløse nett

Behovet for båndbredde er ganske annerledes enn for få år siden, da de fleste av oss bare brukt nettet til surfing, epost og chat, samt litt hjemmearbeide og nettbank.

Med stadig mer bruk av strømmetjenester og lagring i nettskyen, og med innhold av stadig høyere kvalitet, blir datamengdene mange ganger større enn før. Derfor har hastighetene på nettilgang blitt langt raskere, noe mange har benyttet seg av. Dermed blir behovet for et raskere trådløst nett helt tydelig.

Poenget er at det trådløse nettet i boligen ikke skal være en flaskehals, og må kunne tilby en båndbredde som i praksis matcher internettilgangen.

Da peker 802.11ac seg ut som løsningen.

Vi har tidligere skrevet om hvordan denne standarden virker i denne artikkelen: Snart får du Gigabit-hastigheter i trådløse nett.

Dekning, rekkevidde og hastighet

Dekning er avhengig av den utstrålte effekten, som er begrenset av det offentlige regelverket. Men det er ikke alt som betyr noe, det er hvordan signalet ser ut når det kommer fram til mottakeren som er viktig. Mer effekt er den brutale løsningen, men den smarte løsningen er å forme signalet slik at det blir både kraftigere og lettere å dekode for mottakeren.

802.ac-rutere bruker flere antenner og får en tilbakemelding fra mottakeren om signalstyrken på de forskjellige antennesignalene som ble sendt. Da kan ruteren justere inn forsinkelser mellom antennesignalene, slik at de kommer i samme fase. Det betyr grovt forklart at bølgetoppene bygges opp på hverandre hverandre mens bølgedalene trekkes ned. Da blir signalet sterkere og dekning, rekkevidde og hastighet forbedres vesentlig. Det er dette som kalles BeamForming. Uten denne teknikken vil topper og bølgedaler møtes tilfeldig og i mer eller mindre grad nøytralisere hverandre. Det resulterer i dårligere mottaksforhold.

Mange produsenter har også valgt å designe 802.11ac-ruterne som stående enheter med interne antenner. Grunnen til dette er at utvendige antenner sjelden blir justert optimalt, men står i mer eller mindre tilfeldige retninger etter at katten eller støvsugeren kom borti dem.

Med interne antenner er posisjonene gitt og ruteren kan regne ut signalbehandlingen ut fra kjente størrelser.

Resultatet av alt dette er at du får bedre dekning siden det utstrålte signalet formes etter der mottakeren befinner seg. Dette kalles BeamForming og er en del av 802.11ac-standarden. Samtidig får du større rekkevidde og høyere hastighet innenfor dekningsområdet. Det faller av i mindre grad enn de eldre standardene.

Produkter med 802.11ac

I fjor testet vi flere rutere fra forskjellige leverandører, du finner testene her.

Men nå er det langt flere enheter underveis, og ikke bare rutere. Av mobiler er både HTC One og Samsung Galaxy S4 utstyrt med 802.11ac. Brikkesettene som sørger for trådløst nett på 802.11ac er nå tilgjengelig i volum og koster ikke vesentlig mer enn tidligere standarder. Derfor vil nye mobiler i flere prisklasser også bli utstyrt med disse.

 Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/Per Ervland
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/Per Ervland Vis mer


Neste generasjon iPhone og iPad vil etter alle solemerker også bli utstyrt med støtte for 802.11ac. De nye MacBook Air-modellene har dette allerede og Apple har også lansert en ny ruter med 802.11ac.

D-Link har nettopp lansert en serie med fire rutere som støtter 802.11ac i forskjellige varianter, fra en enkelt strøm for enkel bruk med et par mobiler, til full implementasjon som støtter hele standarden pluss D-Links egne forbedringer når det gjelder kontroll over utstrålingsmønsteret.

D-Link har også to USB-baserte klienter for oppgradering av bærbare eller stasjonære PC-er.

802.11ac klienter fra D-Link Foto: Brynjulf Blix
802.11ac klienter fra D-Link Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Intel har også lansert et miniPCIe kort som kan monteres i mange bærbare i stedet for eldre trådløs-kort. I tillegg til 802.11ac støttes også Bluetooth 4.0 på dette kortet.

miniPCIe kort for oppgradering av bærbare til 802.11ac Foto: Intel
miniPCIe kort for oppgradering av bærbare til 802.11ac Foto: Intel Vis mer


Det kommer også et adapter for stasjonære PC-er hvor miniPCI-kortet sitter, samt et enda mindre kort for bruk i Ultrabooks.

802.11ac for stasjonære PC-er, med miniPCIe kort. Foto: Intel
802.11ac for stasjonære PC-er, med miniPCIe kort. Foto: Intel Vis mer


Andre produsenter er også klare med produkter, og en full oppdatert oversikt finner du på denne nettsiden.

Kjøpe nå?

Har du ikke ruter, eller er du i ferd med å bytte ut din gamle ruter? Selv om du ikke har noe utstyr med 802.11ac nå, så er det faktisk like greit å kjøpe en ac-kapabel ruter med det samme, som er klar for framtiden. De er alle bakoverkompatible og vil i de fleste tilfeller gi bedre ytelse enn en ny ruter som bare støtter 802.11n.

Nye rutere og annet 802.11ac utstyr er allerede på testbenken eller på vei inn og vil bli publisert fortløpende. Så følg med!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer