Superraskt minnekort

Raskere minnekort sparer tid når du skal laste over bildene. Men hvor mye er det snakk om? Vi tester.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om du er en dreven fotoentusiast og har gjennomskuet megapiksel-hysteriet er det sannsynlig at du har et kamera med høy oppløsning. Bruker du speilrefleks og tar en del bilder i RAW-format fyller du fort opp minnekortene og bruker tilsvarende lengre tid på å laste over alle bildene til PCen.

Det er flere faktorer som bestemmer hvor rask overføring til PCen du får, også kortleseren er viktig. Det er stor forskjell mellom kortlesere, og også mellom kameraer. Vi har nylig testet et par av de raskeste og sammenlignet med andre. Testen finner du her

Men hva med minnekortet?

Det har skjedd mye med teknologien i minnekortene. Kapasiteten og hastigheten har økt voldsomt de siste årene, og prisene har falt til behagelige nivåer.

I dag får du minnekort på 2 GB til noen få hundrelapper, det er ikke lenge siden du måtte ut med et par tusen!

De nyeste minnekortene har en overføringshastighet som påstås å ligge på bortimot 40 MB/sekund. Dette er utrolig raskt, så raskt at det virker for godt til å være sant når vi sammenligner med hva vi har målt på andre minnekort.

image: Superraskt minnekort


Da vi trengte et nytt minnekort kjøpte vi derfor et av de aller raskeste som tilbys, nemlig et Sandisk Ectreme IV. Det koster i skrivende stund 499 kroner - en hundrelapp mer enn et Extreme III. Vi har lenge brukt Extreme III fra samme leverandør, og har altså kortlesere både for USB og FireWire.

Målinger

Siden hastigheten på minnekort er lik over hele kortet, ikke som på harddisker hvor de er raskere ytterst enn innerst, har vi testet med 100 MB data som overføres til PCen.

image: Superraskt minnekort


Med FireWire-leseren er Extreme IV vesentlig raskere, men bruker du en USB-leser, selv om det er Sandisks raskeste utgave, er et Extreme III kort faktisk like raskt.

Andre fordeler med raskt minnekort?

Hvis man har et kamera som tar mange bilder i sekvens, så fylles minnebufferen i kameret opp etter et visst antall bilder. Denne må så skrives over til minnekortet. I vårt Nikon D200 tar det 22 sek å tømme den interne bufferen med Extreme III kort, og akkurat like lang tid å fylle et Extreme IV.

Her er det altså hva kameraet klarer å levere til kortet som er begrensningen, og ikke selve minnekortet.

Du skal faktisk et stykke inn i proffklassen for kameraer før minnekortet er noen begrensning.