Superraske minneplugger

Lei av trege USB-minneplugger? Hva med eSATA?

Fra å være noe eksotisk har minneplugger med USB blitt nesten like vanlig å ha i lomma som nøkler og tyggis. De har også blitt vesentlig raskere med årene, men fremdeles ikke i nærheten av hva små harddisker presterer. For ikke å snakke om store harddisker.

Men det skjer ting.

For det første har selve cellene i flashminnet blitt langt raskere og fått lengre levetid. I tillegg har man utviklet kontrollere som håndterer minneblokkene på en smartere måte. Høy grad av parallellitet øker hastighetene ytterligere og smart fordeling av bruk av cellene sørger for at ikke noen celler står i fare for å bli "brukt opp" fortere enn andre.

Resultatet av dette er at vi nå har fått SSD (Solid State Drives), som utkonkurrerer selv de raskeste roterende disker på lesing og skriving. I tillegg har SSD en minimal aksesstid som ingen roterende medier noen gang kan komme i nærheten av.

Ikke bare internt

Men det er ikke bare interne lagringsenheter som kan nyte godt av alt dette. Ekstern lagring er en naturlig kandidat og her er det mye å hente. Brenning av CD, DVD eller Blu-ray er tidkrevende og kapasiteten er som regel for liten. Blu-ray er dessuten så lite utbredt som lagringsenhet i PCer at det ikke er noe alternativ.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Minneplugger derimot, brukes hele tiden i alle sammenhenger og kapasiteten er langt høyere enn noen optiske medier, raskere er de også. Men de er altså fremdeles vesentlig tregere enn de raskeste diskene.

Flaskehalsen her er USB. Hva finnes av alternativer? Løsningen er snublende nær og den heter eSATA. Teknologien finnes lett tilgjengelig i form av ferdige brikker, og alle potente stasjonære PCer har eSATA som standard. Det gjelder også stadig flere bærbare, tilleggskort er også et greit alternativ.

PhotoFast G-Monster er et eksempel på en slik løsning, OCZ er en annen.

Superraske minneplugger
Superraske minneplugger
G-Monster er oppgitt til 175 MB/sek lesing og 100 MB/sek skriving mens Throttle klarer 90 MB/sek lesing og 30 MB/sek skriving.

G-Monster kommer i størrelser fra 32GB til 128GB, mens Throttle tar seg av 32 , 16 og 8 GB.

Priser og tilgjengelighet for G-Monster er ikke kjent.

OCZ får du hos Komplett til 1099 kroner for 32GB, 599 kroner for 16GB og 419 kroner for 8 GB.

Men hva med strøm?

eSATA-portene har ingen strømforsyning, du er avhengig av en egen strømforsyning til enhetene du kobler til. For strømgjerrige eksterne enheter kan du snylte på en USB-port for å hente strøm. Derfor er alle eSATA minneplugger utstyrt med både eSATA og mini-USB.

Det er riktignok spesifisert en løsning for strøm over eSATA-kabelen, men den er foreløpig ikke kommet seg bort fra tegnebrettet.

Før noen andre nevner det: USB 3.0 spøker i kulissene med en hastighet som overgår eSATA, og her er strøm og alt på plass i spesifikasjonen. Men USB 3.0 er heller ikke hyllevare og det kan drøye enda et år før den er tilgjengelig.