Superrask eSATA på bærbar

Vi har tidligere testet noen mer eller mindre jalla løsninger for eksterne SATA- disker på bærbare. Men først i mål er denne ekte eSATA- løsningen fra Addonics.

Løsninger for ekstern SATA har vi sett en del av. Den første varianten testet vi allerede for over et år siden, og var en løsning med et eget PCI-kontrollerkort og kabinett. Det brukte merkelig nok en FireWire-kabel mellom PCen og kabinettet. En svært spesiell løsning, men den fungerte bra. Testen finner du her.


I juni i år testet vi et nytt kabinett med både ekstern SATA og USB-tilkobling. Her var det brukt den nye eSATA-kontakten, som er en mer robust utgave av den interne SATA-kontakten.


Disse kontaktene går ikke om hverandre, derfor ble kabinettet levert med kabel og brakett for montering i stasjonær PC. Her kobles kontakten på braketten til en intern SATA-kontakt i PCen.

Testen av kabinettet finner du her.

Hva med bærbar?

Ekstern disk på stasjonære PCer er vel og bra, men det er langt mer aktuelt på bærbare. Det er gjerne plass til flere interne disker i en stajonær PC, mens praktisk talt alle bærbare er begrenset til å huse én intern harddisk.

Det dukket opp noen kontrollerkort for bærbare med SATA-kontakter, men disse kontaktene var av den interne typen. Dermed blir det vanskelig å finne passende kabinetter, eller man må ty til en grisløsning med et standard USB-kabinett med SATA-kabelen hengende ut for tilkobling til kontrollerkortet.

En slik løsning ga god ytelse, men var ikke kompatibel med flere av våre bærbare fra Dell og HP. Testen finner du her.

Vi var derfor fremdeles på jakt etter en praktisk løsning for vår bærbar, og søkte jevnlig på nettet etter nye produkter.


For noen uker siden fant vi et nytt kort fra Addonics på nettbutikken MyWebshop i Oslo. Det var litt leveringstid, men det dukket opp til slutt.

Vellykket kombinasjon


Kortet har 2 eSATA-kontakter og lot seg installere uten protester i vår Dell 8600. Vi koblet til vårt eSATA-kabinett med en ytterst stillegående og ikke varmeutviklende Samsung SpinPoint 200 GB harddisk og alt var såre vel.

Kortet støtter også hot-swap, du kan koble diskene til og fra mens PCen er på, akkurat som en USB eller FireWire disk.

Testresultater

Ytelsen i HD Tach lå svært nært opp til ytelsen som vi målte da disken var montert i vår stasjonære testPC.

Klikk for full størrelse Vis mer


Vi delte også disken i tre partisjoner og målte med vårt eget testprogram. På den første og raskeste partisjonen var skriveytelsen et par hår svakere enn direkte kobling med intern EIDE helt ytterst på disken, men etter hvert som man arbeider seg innover på disken forsvinner forskjellen.
Ytelsen var også nærmest identisk med målingene av det andre PCMCIA-kortet med SATA som vi testet.


Innerst på disken var det helt marginale forskjeller, her er det bare tilfeldige avvik som skiller.

Konklusjon

Endelig dukket det opp en løsning for ekstern harddisk på bærbar som både er kompatibel med våre maskiner, som baserer seg på gjeldende eSATA-standarder og som har topp ytelse. En ekstern SATA-disk er jo nesten dobbelt så rask som selv de raskeste interne diskene for bærbare. Og langt rimeligere pr GB.

Kortet ble levert av MyWebshop og koster 475 kroner.