Superrask eller enorm?

Skal du oppgradere eller bestille ny PC har du aldri hatt bedre diskløsninger å velge mellom!

De første harddiskene som kom til PCer - da snakker vi om den opprinnelige IBM PC fra tidlig 80-tall - var på 10 Megabyte. De sto i maskinen som het PC XT og var et stort framskritt sammenlignet med disketter. Man fikk jo plass til omtrent 30 ganger så mye som på de slappe 5,25 toms floppydiskettene som var på 360 KB. Og mye raskere var de også.

Dagens virkelighet er i en helt annen størrelsesorden, med hastigheter og kapasiteter man knapt drømte om på 80-tallet, eller på 90-tallet for den saks skyld.

Superrask - og ikke lenger svindyr

Harddisker er en av flaskehalsene på PCen, men begrensningen i lese og skriveytelse er ikke like påtagelig og sjenerende i alle sammenhenger.

De situasjonene hvor de fleste ønsker seg raskest mulig respons fra systemet er når man begynner på et eller annet. Det kan være fra å slå på maskinen, til å starte opp et nytt program, til å veksle mellom programmer osv. Når du er ferdig med et eller annet og lagrer er du mer på utpust, og terskelen for utålmodighetsrefleksen er vesentlig høyere.

Hva er den beste disken til dette? Tidligere har det vært vanlig å installere en Western Digital Raptor til system og programmer, men nå er det SSD - Solid State Disk - som gjelder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Raptor-diskene roterer med 10 000 omdreininger og er små i format og størrelse. Dette gir først og fremst rask aksesstid, men også høy overføringshastighet.

Superrask eller enorm?


Men SSD er mange ganger raskere på aksesstid, og det er her kilden til rask systemrespons ligger.

Det som er hyggelig er at prisene på SSD nå er kommet ned på et folkelig nivå.

Første gang vi skrev om dette kostet de titusener av kroner, nå får du en 30 GB disk til under tusenlappen.

OCZ Solid Series SSD på 30 GB til 925 kroner (Komplett.no), eller en 60 GB til 1795 kroner (Komplett.no), eller 120 GB til 3195 kroner (NetShop). Til sammenligning koster en VelociRaptor 150 GB 1685 kroner og 300 GB ligger på 2675 kroner (Komplett)

Det finnes også raskere og dyrere SSD-disker, men Solid-serien er i skrivende stund best på pris/ytelse.

Kapasiteten holder fint til operativsystemet og en del programmer, men programressurser (grafikk, lyd, video osv.) bør legges på en annen disk.

Hva med arkivet?

Superrask eller enorm?


Til musikk, bilder og film trenger du kapasitet, ikke lynrask søketid. Da er det en monsterdisk du trenger, hva med f.eks. 2 Terabyte til 2 595 kroner (NetShop)? Eller kanskje du klarer deg med 1,5 TB til 1245 kroner (PS.NO).

Disker på 1 TB har nå blitt langt rimeligere, du får dem for 893 kroner hos PS.NO.

På grunn av den enorme tettheten på platene blir også overfløringshastigheten på de nye store harddiskene svært høy. Men responsen blir ikke bedre, siden rotasjonshastigheten er den samme. Da må man uansett vente til posisjonen der dataene ligger kommer forbi på neste runde.

Den optimale diskløsning?

Vi har i de senere år alltid brukt den raskeste disken vi har fått tak i til system og programmer, og det har alltid resultert i en god brukeropplevelse.

Ved å kombinere ultratask SSD og en eller flere disker i TB-klassen (husk en til backup!) - har du det beste av begge verdener.