Superhastighet i strømnettet

NYHET: Panasonic lanserer hjemmenettverk via strømnettet med langt høyere hastighet enn tidligere løsninger.

Datakommunikasjon via strømnettet, HD-PLC Ethernet er slett ikke noe nytt. DinSide Data har tidligere testet flere løsninger, sist ut var Jensen Home:Link 385 for litt over et år siden.

Konklusjonen den gang var at det i praksis viste seg å være tregere enn et typisk 802.11G trådløst nettverk, til tross for at oppgitt hastighet var 85 MBit. Med tanke på hvor billig og utbredt trådløst utstyr er blitt, begrenser dermed bruksområdene for strømnettløsninger seg betraktelig.

Dobling

Men med Panasonics nye HD-PLC-adaptere BL-PA100KTCE kan kanskje bildet bli annerledes. Spesifikasjonene lover i hvert fall bra, med innti 190 Mbit pr sekund. Det betyr altså at i teorien skal du, under optimale forhold, kunne overføre data raskere enn de fleste nettverskort klarer å henge med (100 Mbit).

All erfaring med denne typen produkter viser imidlertid at det er store variasjoner fra lokasjon til lokasjon, og ofte en stor kløft mellom teori og praksis.

Superhastighet i strømnettet


Ikke mer hakking?

Panasonic har imidlertid muligens et annet poeng når de hevder at til forskjell fra trådløse nett gir HD-PLC en mer stabil løsning. Alle som har forsøkt å overføre video fra et rom til et annet trådløst, vet at det raskt kan bli problemer med å opprettholde en jevn datastrøm, spesielt på høykvalitets videosignaler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg hevder Panasonic at krypteringsmulighetene er like gode og på samme nivå som de fleste nettbanker og nettbutikker.

BL-PA100KTCE inneholder to ferdig konfigurerte enheter, der den ene brukes som hovedenhet og den andre som terminal. Hovedenheten plugges i stikkontakten og i ruteren, mens terminalen plugges i en annen stikkontakt innenfor husets fire vegger og i en PC på denne lokasjonen. Resten skal gå av seg selv, hevder Panasonic.

Adapterene måler kun 121x40x70 mm, og prisen er 1.495 kroner inkl mva (veiledende). Ønsker du flere terminaler, kan du koble inntil 15 stykker. Hver ekstra terminal koster 795 kroner.

Oppdatert: Også Netgear har løsninger som lover høye hastigheter, og legger seg faktisk over Panasonics løsning - i hvert fall i teorien - med 200 Mbps. Du finner mer informasjon http://www.netgear.no/Products/PowerlineNetworking/PowerlineEthernetAdapters/HDX101.aspx>her.