Supergrafikk på bærbare PCer

NVIDIA kan være på vei til å ta over et nytt marked. På Comdex-messen viste selskapet frem en ny GeForce 2-basert brikke som er beregnet for bærbare datamaskiner – et hittil nedprioritert område.

NVIDIA har virkelig klart å overta marked etter marked med sine grafikkprodukter, særlig med GeForce 2-kjernen. Med Ultra, Pro og MX-modeller er de fleste segmentene dekket, fra lavpris- til entusiastmarkedet. Det er nå offisielt at NVIDIA har passert ATI som verdens største grafikkbrikkeprodusent. Det virker da bare logisk at selskapet nå prøver seg på et nytt område: bærbare PCer.

T&L på din laptop

Ut fra spesifikasjonene er GeForce 2 Go den kraftigste grafikkbrikken for bærbare maskiner. Hittil var det kun ATI so leverte brukbare spilløsninger for bærbare med sin Rage Mobility 128, men denne teknologien er etterhvert blitt ganske så gammel.
GeForce 2 Go er ikke så ulik GeForce 2 MX – lavprisbrikken for stasjonære maskiner. Kjernen er klokket til 143 MHz og minnet til 166 MHz. Minnet kommer i flere variasjoner, brikken støtter alt fra 8 til 32 MB, i SDR og DDR-varianter. I tillegg kommer den kraftige Transform & Lighting-motoren til NVIDIA, sammen med de avanserte piksel-effektene kjent som Shading Rasterizer. Dette betyr at bærbare maskiner får nå en komplett grafikkløsning for de mest krevende spillene. Det er klart at en slik grafikkbrikke ikke kan sammenlignes med monstre som GeForce 2 Ultra, men likevel er det endelig går an å kjøre mer krevende grafikk i høyere oppløsninger enn det som tidligere har vært mulig for bærbare brukere.
Et annet moment NVIDIA skryter av er TwinView-funksjonaliteten, som lar deg bruke to skjermer samtidig, enten som én eller to skrivebord. TwinView støtter flere typer skjermer, som for eksempel flatskjermer og TVer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NVIDIA + Toshiba = sant

De første bærbare maskinene med GeForce 2 Go innebygd kommer i første kvartal 2001. Blant annet skal PC-produsenten Toshiba basere hele sin nye Satellite-serie på NVIDIAs brikker. Det er ventet at mange andre produsenter følger etter, siden det egentlig ikke finnes noen aktuelle alternativer.
Vi regner med at ATI snart vil svare med en bærbar versjon av Radeon-prosessoren, men tatt i betraktning deres velkjente forsinkelser, kommer NVIDIA til å regjere laptop-grafikkverden en god stund fremover.