SuperF4 - drep med ett trykk

Gi F4-knappen superkrefter.

Det hender fra tid til annen at et program låser seg, og det er ikke alltid det går å lukke vinduet med x-knappen øverst til høyre; ei heller trykke alt-F4, som er Windows-snarveien for å lukke et program.

Da blir løsningen å gå veien om oppgavebehandlingen. Den får du lettest frem ved å trykke på ctrl+shift+esc, så må du velge flippen som heter prosesser, finne frem til riktig prosess (som ikke alltid er like trivielt), merke den, trykke avslutt oppgave og svare ja på at du virkelig ønsker å avslutte programmet.

Det er selvsagt alt for tungvint – enig?

Guide: Hurtigtaster i Windows

Drep med ett klikk

Installerer du dagens godbit, SuperF4, legger du all denne funksjonaliteten til F4-knappen. Der alt-F4 egentlig bare spør programmet pent om å avslutte, kan du nå trykke ctrl+alt+F4 for å skyte først og spørre etterpå. Tastekombinasjonen dreper prosessen umiddelbart - vær bare oppmerksom på at du ikke får anledning til å lagre eventuelle ulagrede dokumenter eller lignende.

Programmet har også en annen modus der du trykker windowstast-F4 for deretter å klikke på programvinduet du vil fjerne - da trenger det ikke å være det aktive programmet. Du angrer deg ved å trykke på esc-knappen.

SuperF4 er gratis å laste ned (åpen kildekode) og laget av svensken Stefan Sundin. Du finner nedlastingslenke på http://code.google.com/p/superf4/

Oppdatert: Oops! Sånn kan det gå når man kommer tilbake fra fire ukers ferie. Som det påpekes i debatten under artikkelen, skrev vi visst om dette programmet forleden dag. Jeg tar tre Ave Maria på sengekanten i kveld og håper på tilgivelse. Ydmyk hilsen Pål Joakim.