Superenkelt trådløst nettverk

Superenkelt trådløst nettverk

Hadde alt datautstyr vært så enkelt og funksjonelt som disse produktene fra D-Link hadde ikke DinSide Data eksistert. Ingen andre datapublikasjoner heller, for den saks skyld.

Publisert
Sist oppdatert

Vi som driver med datautstyr både i jobb og privat, liker å kjempe litt og finne ut av ting. Nysgjerrighet og stahet er gode egenskaper, som resulterer i bruksglede og vinnerfølelse.
Men noen ganger blir vi snytt for utfordringen, når utstyret rett og slett bare virker helt uten videre.

Da vi testet aksesspunktet DWL-1000AP og PCMCIA-kortet DWL-650, som gir vår bærbare full nettilgang sammen med frihet fra alle slags kabler, så ble vi nesten litt skuffet. Det var nesten for enkelt.

Installasjon

Superenkelt trådløst nettverk

Vi koblet aksesspunktet til nettverkskabelen som vi har liggende klar til vår bærbare. Denne er koblet til vår ruter som igjen er tilkoblet Telenor ADSL. Så plugget vi inn strømforsyningen, og aksesspuktet begynte å blunke fornøyd med sine grønne lysdioder. Det hele tok omtrent 20 sekunder.

Superenkelt trådløst nettverk

Så satte vi i det trådløse PCMCIA nettverkskortet i vår bærbare Dell Latitude, som kjører Windows 2000. Kortet ble registrert og vi satte inn CD-ROM-platen med driverne i drevet. Så ble driverne installert, det tok under et minutt.

Med et skjevt smil trykket vi på ikonet for Internet Explorer.

VI var forberedt på det verste, men vår startside kom umiddelbart opp. Sånn helt uten videre.

Vi sjekket også vårt hjemmenettverk, vår VPN-tilkobling - alt var på plass.

Med en blanding av skuffelse og opprømthet måtte vi bare konstatere at vi hadde vært vitne til Plug&Play på sitt beste.

Rekkevidde

Vi testet rekkevidden både inne i huset og utenfor. Den oppgis til å være 35 - 100 meter innendørs og 50 - 300 meter utendørs.

Aksesspunktet står høyt, ca én meter fra mønet på huset, hvor vi har innredet hemsen til hjemmekontor.

Vi gikk ned innerst i kjelleren to trapper ned, og ut i garasjen – forbindelsen var like god hele tiden.

Vi bor i et trehus. I en murbygning med armeringsjern eller annen moderne metallkonstruksjon vil rekkevidden i teorien kunne være noe dårligere. Dette må du sjekke ut i praksis før du velger aksesspunkt.

Aksesspunktet DWL-1000AP er beregnet på mindre kontorer og private hjem. For installasjoner på større arbeidsplasser finnes det andre og dyrere løsninger med større kapasitet og rekkevidde. Alternativt kan man operere med flere DWL-1000AP med sømløs roaming mellom stasjonene. Da veksler de bærbare enhetene automatisk til det aksesspunktet med høyest signalkvalitet. Prinsippet er det samme som vi kjenner hos mobiltelefoner.

Kryptering og sikkerhet

Det har vært skrevet en del om sikkerhet i forbindelse med trådløse nettverk. Vi er ikke så bekymret over dette i vårt hjemlige arbeidsmiljø, at det skal dukke opp folk med bærbare PCer og sette seg til i buskene og snike seg inn på vårt nett.

Men løsningen støtter også kryptering og tilgangskontroll, hvis det skulle være behov for dette.

Konklusjon

Enkelt, praktisk og effektivt – dessuten rimelig! Hva mer kan man forlange av et trådløst nettverk for små installasjoner?

Priser:

Aksesspunkt DWL-1000AP 3 347 kroner
PC-kort for bærbare DWL-650 1 610 kroner

Hvis du vil koble en stasjonær PC til trådløst nett, kan du bruke DWL-500 som er et PCI-kort for intern montering. Det koster 2 356 kroner

Alle prisene er inkludert mva, og er antatte listepriser. De vil selvsagt variere, sjekk med din favorittforhandler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer