WINDOWS HELLO-FELT: Legg fingeren inntil feltet, og du er pålogget PC-en på sekundet. Snart skal du også kunne betale på samme måten. Foto: Bjørn Eirik Loftås
WINDOWS HELLO-FELT: Legg fingeren inntil feltet, og du er pålogget PC-en på sekundet. Snart skal du også kunne betale på samme måten. Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

Slik fungerer Windows Hello

Superenkel pålogging med fingertuppen

Like enkelt å logge seg på PC-en som på mobilen.

Du kommer til å se mange av dem i tiden som kommer: PC-er med et lite felt du kan legge fingertuppen din på, som erstatter behov for å angi brukernavn og passord når du logger på PC-en. Har du en nyere mobiltelefon, er sjansen stor for at du allerede kjenner godt til konseptet.

Nytt i Windows 10-oppdatering

Funksjonen som styrer dette i operativsystemet heter Windows Hello, og er en del av den store oppdateringen som kom til Windows 10 i august i år. Hello innbefatter også muligheten til å logge på med ansiktet ditt, men dette fungerer foreløpig ikke med webkameraet på vanlige PC-er. Enkelte mobiler støtter dette, for eksempel Microsoft Lumia 950, samt enkelte Surface-brett.

Den oppdaterte utgaven av Acer Aspire 13 er en av flere nye PC-er som har fått dette nye feltet. Her er det integrert i selve pekeplaten. Mange eldre maskiner med klassis fingeravtrykkleser vil også kunne fungere med Windows Hello, ifølge Microsoft.

Slik gjør du det

Har PC-en din et slikt felt, kan du trykke på søke-knappen på oppgavelinjen i Windows 10, skrive Påloggingsalternativer og trykke enter. I boksen som dukker opp, vil du finne en egen seksjon for Windows Hello som lar deg konfigurere funksjonen - vel å merke hvis PC-en din støtter slik pålogging.

Først må du konfigurere funksjonen via Innstillinger - Påloggingsalternativer. Vis mer
Deretter kan du registrere ett eller flere fingeravtrykk. Prosessen innebærer at du må berøre feltet i flere omganger. Vis mer

Men før du får konfigurert den, må du først angi en firesifret kode som kan brukes dersom pålogging med Windows Hello av en eller annen grunn ikke skulle fungere.

Fungerer bra

Som du ser av den ekstremt kjappe videoen under, logget vi oss på Windows svært kjapt med Windows Hello.

Logg inn i Windows 10 med fingeren. Vis mer

Hvis fingeravtrykket ikke gjenkjennes etter noen forsøk, blir funksjonaliteten sperret, og du må logge på med firesifret kode eller passord. For å aktivere Windows Hello igjen, kreves at du kjenner den firesifrede koden.

Kan forenkle mye
Foreløpig er Windows Hello begrenset til pålogging på PC-en, samt som autentisering ved kjøp av apper i Windows Store her til lands. På sikt er målet at Windows Hello skal kunne erstatte tradisjonell pålogging på nettsider og betalingstjenester. Det vil i såfall bety at prosesser som i dag ofte kan være veldig tungrodde, blir svært enkle.

Vi tipper også en del nettbutikker kommer til å bli glade for en slik forenkling...

Les også:
Fingeravtrykk erstatter kodebrikken
Syv av ti vil registrere fingeravtrykket