Superenkel overvåking

Bruk webkameraet til å sjekke hva som skjer når du er borte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overvåking kan være stort, komplisert og dyrt eller lite, enkelt og gratis. Hva som er den riktige løsningen er opp til hva slags behov man har, som kan være svært forskjellig enten du bor i Bagdad eller på Mysen.

Den enkleste løsningen er et webkamera som du kobler til PCen, og gratis programvare som tar seg av overvåkningen ved å analysere bildet fra kameraet.

Hvilket webkamera?

Har du et webkamera, de fleste nyere bærbare har et innebygd i skjermen, og mange PC-skjermer kommer også med dette, har du et godt utgangspunkt. Jo bedre kameraet er, jo bedre blir bildene, og det er opptikk, oppløsning og lysfølsomhet som avgjør dette.

Til overvåking er det helt klart at god bildekvalitet er avgjørende, spesielt hvis det er snakk om et større område som skal overvåkes. Da vil du helst kunne kjenne igjen hvem som er på bildet hvis det har skjedd noe som helst ikke skulle ha skjedd.

Vi har testet flere webkameraer, du finner testene her.

Gratis og enkelt

Men du trenger også programvare. Det finnes mange løsninger, noen tilbyr tjenester som fungerer over internett som tar seg av alt og både installerer kameraer og leverer egen programvare. Andre støtter både nettkameraer og webkameraer, og lar deg sette opp omfattende systemer, det er bare å betale.

Men en gratis og enkel løsning kan også være på plass, for enklere oppgaver som å passe på minnekortleseren din, sjekke hvem som går i kjøleskapet om natten, låner telefonen din osv.

Programmet Motion Monitor er et enkelt program som på toppen av det hele er gratis. Det kan bare bruke ett webkamera, og sjekker rett og slett om det er bevegelse i bildet.

image: Superenkel overvåking


Terskelen for hva som skal registreres som bevegelse setter du selv, det angis i prosent og regnes ut fra hvor mye av bildet som har forandret seg i løpet av et tidsintervall, som naturlig nok måles i sekunder.

Når terskelen er oversteget lagres bildene i en mappe som merkes med dato. Hvert bilde blir lagret med filnavn som inneholder dato og klokkeslett. Dermed blir det svært enkelt å sjekke hva som skjedde når.

image: Superenkel overvåking


For de avanserte

Kildekoden til programmet er også tilgjengelig, og det finnes et par tillegg som gjør programmet enda nyttigere: Det kan sende epost eller laste opp bilder via Internett når det skjer ting i kameraets synsfelt.

Du må riktignok rekompilere programmet for å få med de nye tilleggene, men dette er forklart i foruminnlegget til utvikleren som står bak.

Programmet finner du her.

Det finnes også flere andre gratis programmer som gjør det samme. Erfaringer? Del dem gjerne med oss og leserne i debatten under.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!