Supereffektiv med Yahoo! Pipes

Så mange nettsteder, så liten tid. Eller, vent nå litt ...

Publisert
Sist oppdatert

Det er en kunst å få med seg alt som er interessant på Internett.

Muligens har du spredte interessefelter - du leser denne artikkelen fordi du er interessert i hva som rører seg på nettet om dagen (noe vi prøver så godt vi kan å holde deg oppdatert på), men du er kanskje også opptatt av valutamarkedet, Premier League, iPhone og nyheter fra lokalavisa.

Så - hva gjør du? Du kan selvsagt surfe innom hver eneste side du er interessert i hver dag, men det tar fort lang tid; noe sjefen din neppe setter pris på.

En bedre løsning er å bruke en RSS-leser. Da får du en kjapp oversikt over overskrifter og ingresser og kan lese enkelte artikler. Vi har tidligere skrevet en guide til hvordan du bruker Google Reader, som gjør at du kan spare mange, mange minutter hver dag og fortsatt være like oppdatert på det du er interessert i.

Det er imidlertid enda mer tid å spare.

Supereffektiv med Yahoo! Pipes


Pipes slår sammen og filtrerer data

Med Yahoo! Pipes kan du nemlig slå sammen flere RSS-strømmer, filtrere dem og tilpasse dem som du vil. Du kan også lage egne søkemotorer som bare søker i en håndfull nettsteder.

La oss se på ett av eksemplene over: du er interessert i iPhone, og spesielt med tanke på norske forhold - hvem som får kontrakten, hva prisen blir og når den kommer. Selvsagt kan du abonnere på RSS-strømmer fra DinSide, ITavisen, VG, Amobil, Digi med flere og skumme igjennom overskrifter på jakt etter Den Store Nyheten om iPhone, men det er nettopp her Pipes kommer inn i bildet. Du kan nemlig sette opp pipes til å samle disse RSS-strømmene i ett, og i tillegg filtrere innholdet basert på nøkkelord i teksten; altså bare de artiklene som nevner iPhone.

Slik gjør du

Mulighetene er mange med Yahoo! Pipes, men heldigvis oppmuntrer det grafiske grensesnittet til eksperimentering. I videoen under ser du hvordan du kan lage en egen pipe som samler RSS-feedene til nettstedene nevnt over, og som kun slipper igjennom det som har med iPhone å gjøre.

Video:
, QuickTime

Noe som også er briljant med Pipes, er at du kan velge å publisere det du har laget slik at andre kan få bruke det også. Da kan du også se hvordan andre har fått til diverse fiksfakseri; det være seg en pipe som finner Flickr-bilder relatert til nyheter fra New York Times eller en som viser musikkvideoene til de ti mest solgte låtene på iTunes Music Store.

Å lære via eksempler, er kanskje den beste måten å lære seg Yahoo! pipes på. Du finner hundrevis av pipes på http://pipes.yahoo.com/pipes/pipes.popular. Den vi nettopp lagde finner du på http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.info?_id=VhJM_SBx3BGecUJ31vC6Jw

PS! For å lage egne pipes må du ha en Yahoo!-konto, som du blant annet også trenger hvis du vil bruke Flickr eller andre Yahoo-eide tjenester. Det er gratis å registere seg, og da får du også tilgang på Yahoo! Mail, som blant annet byr på ubegrenset lagringsplass.


Artikkelen ble første gang publisert høsten 2007.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer