Superbrikke for super-TV

Er du imponert av oppløsningen på Blu-ray og HD-DVD? I Japan har de nå utviklet en bildesensor for video med 16 ganger så høy oppløsning

Selv om megapikselhysteriet har roet seg en del ned i konsumentsektoren så fortsetter man å utvikle stadig større og bedre sensorer til annet bruk. Det finnes store CCD-sensorer som brukes i proffe kameraer som Hasselblad og Phase One, med oppløsning på over 30 megapiksler. Den kommer godt med når man skal blåse opp bildene til hus-størrelse, noe som ikke er så uvanlig både i kunst og reklame.

Nå har NHK (den japanske kringkastningen) utviklet en CMOS-sensor med oppløsning på 7 680 ganger 4 320 piksler. Det tilsvarer antallet piksler du får med 16 skjermer på 1920 x 1080 - 4 i høyden og 4 i bredden!

Dette formatet kalles SHV (Super Hi-Vision) og NHK bruker i dag en kameraløsning med 4 stk 8-megapkslers sensorer til produksjon av 8k og 4k video.

Superbrikke for super-TV


Foreløpig er den nye sensoren bare demonstrert med visning av monokrom video med 12-bits gråskala, neste skritt er å utvikle et kamera som bruker flere brikker for video i farger.

Pikselstørrelsen på sensoren er på 3,8 my, som er omtrent i samme størrelse som 8-megapikslers sensoren som allerede er i bruk. (CCD-sensoren som brukes i Hasselblad-kameraer har pikselstørrelse på 6,8 my).

Utlesing av data ble gjort over 16 parallelle datalinjer, men det jobbes med å redusere dette.

Japanerne satser stort på utvikling av SHV og overføringsteknikker for dette. Forskjellen mellom "vanlig" HDTV og framtidens SHV blir teknisk sett like stor som forskjellen mellom gammeldags analog TV og HDTV. Hvordan sanseapparatet opplever et slikt detaljnivå blir også forsket på.

Som mange av oss har funnet ut er du nødt til å sitte ganske nærme skjermen for å få med detaljene på HDTV. Dette i motsetning til gammeldags bilderørsTV hvor du måtte sitte et stykke unna for å ikke få med deg "detaljene" (de ganske synlige grove bildepunktene).

Mer info fra åpne dager i NHk sine utviklingslaboratorier som begynner i morgen finner du her