Superbredbånd til superpris

Altibox mangedobler netthastigheten for privatpersoner, men det koster å være kar.

Bruksmønsteret vårt på nett har endret seg betydelig de siste årene. For ti år siden var det informasjonshenting som var det viktigste, nå er det deling som er i fokus.

Og når data skal deles mellom brukere, holder det ikke å ha rask nedlastingshastighet. Opplastingshastigheten må også holde følge, for å unngå irriterende venting når du sender fra deg data.

Sannsynligvis er disse flaskehalsene i systemet kun av midlertidig art, og stadig ser vi at grensene flyttes, etter som nye nettilbud gjør det hele mulig.

Les også: Fiber, kabel eller ADSL?

Mangedobler - begge veier

Altibox er et samarbeidsprosjekt mellom leverandører av fiberoptisk nettilgang, og har totalt 170.000 kunder i store deler av landet.

Her er en oversikt over tilbyderne

En av de store fordelene med fiberoptikk er den høye hastigheten man kan oppnå. I løpet av våren har Altibox oppgradert hjemmesentralen, og fra i morgen, 17. juni, vil kundene få tilbud om hastigheter på opptil 400 Mbit begge veier. Hittil har raskeste tilbud vært 50/50 Mbit.

Med en slik hastighet vil man under optimale forhold kunne sende fra seg en spillefilm på 700 MB i løpet av 14 sekunder, og nedlasting vil ta like lang tid.

Da er det ikke lenger sikkert flaskehalsen sitter i nettilgangen, den kan like gjerne sitte i nettverkskortet i PC-en. Svært mange PC-er har nettverkskort med 100 Mbit makshastighet. Og bruker man trådløst nettverk for å aksessere nettet, må man som regel nøye seg med langt lavere hastighet enn dette også.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fordel når flere deler nettilgang

Det skal imidlertid mye til for at du når 400 Mbit-grensen, uansett tilkobling. Til det er tjenestene på nettet som utnytter denne hastigheten i dag for få. Men hvis man er flere i familien som bruker nettet samtidig, og samtlige streamer HD-video, er det naturligvis greit å slippe å tenke på at båndbredden er en begrensende faktor for opplevelsen...

Altibox vil også tilby 200/200 og 100/100 Mbit-linjer i Norge.

Ikke for alle lommebøker

Men hvis du synes det høres fristende ut med superbredbånd begge veier, må du belage deg på at det vil koste.

- Prisene kan variere noe fra partnere til partnere, forteller kommunikasjonsrådgiver i Altibox AS, Herbjørn Tjeltveit, til DinSide Data. Foreløpig viser han til de foreløpige prisene til Lyse som er Altibox-partner i Sør-Rogaland, som bør gi en grei indikasjon på hva du kan forvente av priser:

Altibox-priser
HastighetEtableringskostnadMånedspris
100/100 Mbit1990,-1990,-
200/200 Mbit3490,-3490,-
400/400 Mbit5990,-5990,-
Kilde: Altibox AS


Men hvis du er interessert i å betale, skal du også få, lover Tjeltveit.

- Det er det tekniske utstyret i hver ende av fiberkabelen som setter begrensingene, så alle som har fiber kan få denne typen hastigheter over fiberkabelen de har i veggen. Får vi mange bestillinger så vil leveringstiden for å klargjøre linjene kunne variere noe fra partnere til partner, men alle som har fiber kan ta i bruk denne typen hastigheter, avslutter han.

Les også: Tilbyr 1000 Mbit bredbånd