Superbook gjør mobilen til bærbar for under tusenlappen

Suksess på Kickstarter, men vil den fungere i praksis?

99 DOLLAR: Denne laptopen er av det svært billige slaget, men så er den ikke en vanlig bærbar datamaskin heller. Faktisk er det mobilen som er selve maskinen, mens "maskinen" bare er et skall. Foto: ANDROMIUM INC.
99 DOLLAR: Denne laptopen er av det svært billige slaget, men så er den ikke en vanlig bærbar datamaskin heller. Faktisk er det mobilen som er selve maskinen, mens "maskinen" bare er et skall. Foto: ANDROMIUM INC. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Smarttelefonene våre har etter hvert blitt så kraftige at de kan utføre oppgaver vi tidligere måtte bruke datamaskinene våre til.

Det har fått mange til å stille seg spørsmålet: Hvorfor trenger vi begge deler, når vi kan klare oss med bare den ene, fortrinnsvis den minste, mest hendige av dem?

Det var tanken bak et Kickstarter-prosjekt kalt Superbook, som nylig ble ferdigfinansiert som tidenes mest innbringende teknologiprosjekt på folkefinansieringsnettstedet, med nærmere tre millioner dollar, over 24 millioner kroner samlet inn.

Mobilen er hjernen

PORTABEL: Superbook er 19,3 x 28,7 x 1,8 centimeter stor og veier rundt 900 gram. Foto: ANDROMIUM INC.
PORTABEL: Superbook er 19,3 x 28,7 x 1,8 centimeter stor og veier rundt 900 gram. Foto: ANDROMIUM INC.


Vis mer

Superbook ser ut som en bærbar datamaskin, men i stedet for å ha alle komponentene innvendig, bruker den mobilen i stedet.

Den er i bunn og grunn bare et skall som består av:

  • en 11,6 tommers HD-skjerm
  • fullstørrelses tastatur,
  • styreflate,
  • og batteri, som visstnok holder i åtte timer, ifølge produsenten.

For å ta den i bruk, plugger du bare i mobilen med en mikro-USB- eller USB-C-kabel, og vips, blir Superbook-en en forlengelse av telefonen din med et skrivebordslignende brukergrensesnitt.

USB: Du kobler mobilen til Superbook med en USB-kabel. Da lades for øvrig mobilen i samme slengen.
USB: Du kobler mobilen til Superbook med en USB-kabel. Da lades for øvrig mobilen i samme slengen. Vis mer

Windows-lignende grensesnitt

Løsningen er basert på Android, og krever at du installerer en app kalt Andromium OS.

Derfor er det ikke snakk om en fullverdig Windows-opplevelse (selv om brukergrensesnittet ligner), men du får tilgang til apper, filer og mapper på telefonen.

Så selv om du ikke får spilt grafikktunge spill eller redigert en spillefilm på en Superbook, får du antagelig gjort det mest grunnleggende, som å lese e-post, surfe på nettet, lage et Word-dokument og den slags.

SKRIVEBORD: Slik ser Andromium OS ut på Superbook. Det ser ut som et vanlig Windows-skrivebord, men er i bunn og grunn Android.
SKRIVEBORD: Slik ser Andromium OS ut på Superbook. Det ser ut som et vanlig Windows-skrivebord, men er i bunn og grunn Android. Vis mer

For å bruke Superbook, må du ha en mobil med Android 5.0 eller nyere, en tokjernet prosessor, 1,5 GB RAM og minst 25 MB ledig lagringsplass.

Superbook skal også kunne brukes med Rasperry Pi-enheter, i tillegg til at den kan fungere som en skjerm nummer to for en Microsoft Surface, en Mac eller PC-pinne.

Ikke nytt

Superbook er ikke den første i sitt slag. Lignende løsninger har kommet (og gått) i flere år allerede.

I 2011 lanserte Motorola en mobil kalt Atrix som kom med en laptop-dokking.

Microsoft har dessuten en funksjon i Windows 10 kalt Continuum, som gjør det mulig å koble en mobil til en skjerm, tastatur og mus og få en «PC-lignende» opplevelse.

Problemet med denne har vært at det kun fungerer med Windows Phone-telefoner, og ganske få har dette.

Så gjenstår det selvfølgelig å se om Superbook slår an eller ikke. Og ikke minst om utviklerne klarer å levere produktet til de nærmere 17.000 som støttet prosjektet, noe de etter planen har lovet skal skje i januar neste år.

Historien har imidlertid vist at selv de mest vellykkede Kickstarter-kampanjene har gått i vasken og aldri blitt noe av.

LES OGSÅ:
KOMMENTAR: Ingen PC-er i dag er egentlig bra nok
Windows-nettbrett til noen hundrelapper
Vi har prøvd Surface Book

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!