Test av rutere høsten 2016

Super-rutere på testbenken

Bor du i et digert hus der mange skal ha trådløs tilgang til nettet samtidig? Da bør du vurdere å kjøpe en av disse digre ruterne.

SVÆRE BEIST: De er kanskje ikke blant de mest stuevennlige ruterne på markedet, men til gjengjeld sørger de for sterke signaler i enhver krok. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SVÆRE BEIST: De er kanskje ikke blant de mest stuevennlige ruterne på markedet, men til gjengjeld sørger de for sterke signaler i enhver krok. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Det har gått mer enn et år siden forrige test av trådløse «super-rutere» til hjemmenettet. Siden den gang har vi supplert testen med flere enkeltstående produkter, ett av dem har til og med fått terningkast 6 - TP-Link Archer AC3200.

Denne gangen har vi beveget oss opp enda et hakk, til trådløse AC5300/5400-rutere. Disse representerer noe av det ypperste på rutermarkedet akkurat nå, og er laget for å håndtere mange trådløse enheter samtidig - uten å gå på kompromiss verken på hastighet eller rekkevidde. Derfor egner de seg spesielt i store og godt isolerte hus med mange krevende brukere. Produktene vi har testet er fra Asus, TP-Link og Netgear.

Enkelte av ruterne har dessuten meget kompleks funksjonalitet, myntet på brukere som vil tilpasse nettverket til fingerspissene eller utnytte ekstrafunksjoner som VPN, QoS, virtuelle servere med mer.

Slik har vi testet

I denne testen har vi målt trådløs overføringshastighet i 5 GHz-båndet mellom tre PC-er mot hver av ruterne, på fire forskjellige målepunkter, i et normalt, norsk rekkehus som går over tre plan. Vi har også gjort målinger med en iPhone 6S Plus.
Alle målingene er foretatt tre ganger samme dag, for at sammenligningene skal være mest mulig rettferdig og variasjoner skal kunne bli avdekket.

Vi har også målt lese- og skriveytelsen mot en lagringsenhet som er plugget rett i ruterens USB-port. Dette er gjort mot en fjerde PC, som er tilkoblet via ethernet-kabel.

Brukervennlighet, funksjonalitet, stabilitet og pris er også tatt hensyn til i totalvurderingen.

Hva betyr AC5300/5400?

AC kommer av 802.11ac, som er den mest aktuelle trådløs-standarden for øyeblikket. Den har kommet i flere revisjoner siden 2013.

Tallene 5300 og 5400 angir at den totale trådløse båndbredden er på godt over 5000 megabit pr sekund (rundt 1.000 mbps på 2,4 GHz-båndet og 2.000+ mbps x 2 på 5 GHz-båndet.

Merk at dette er teoretiske hastigheter. I praksis finnes det ikke noen enheter som kan utnytte mer enn bare en liten del av den totale båndbredden. Verdien ligger heller i at mange kan være tilkoblet samtidig og dele ressurser i hjemmenettet, med minst mulig forsinkelser.

Ett eller mange aksesspunkter?

Du kan selv bestemme om du vil holde de tre aksesspunktene adskilt, eller samle dem til ett eller to. Denne teknikken kalles gjerne Smart Connect, og gjør at ruteren til enhver tid gir deg den beste oppkoblingen, basert på utstyret ditt og hvor du befinner deg.

I tillegg har alle ruterne støtte for ekstra aksesspunkter som kan brukes til ad-hoc oppkobling for internettilgang, gjerne omtalt som gjestenett.

Støtter MU-MIMO

En spennende funksjonalitet på disse ruterne, er støtte for såkalt MU-MIMO-teknologi. Enkelt forklart betyr MU-MIMO at ruteren kan transportere data til og fra mange tilkoblede enheter mer effektivt enn hva standard SU-MIMO-rutere kan. Men husk at for å få utbytte av teknologien, kreves også at utstyret du kobler til den også støtter MU-MIMO.

For første gang har vi brukt en test-PC som har støtte for MU-MIMO (Qualcomm-kort). I tillegg har vi gjort målinger med to andre PC-er med standard trådløst 802.11ac-kort (Intel AC7260), samt en iPhone 6S Plus. Se boksen over til høyre for en kjapp oversikt over hva og hvordan vi har testet.

Asus RT-AC5300 (4715 kr)

FRISK DESIGN: Asus RT-AC5300. Foto: Bjørn Eirik Loftås
FRISK DESIGN: Asus RT-AC5300. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Den dyreste ruteren i testen, er også blant de aller mest funksjonsrike. I tillegg kan funksjonaliteten utvides med apper i ruteroppsettet.

Den har åtte antenner som du må skru fast manuelt, de andre tre ruterne har alle fastmonterte antenner. På baksiden sitter fire gigabit nettverksporter, mens konkurrentene fra Netgear og Linksys har seks og åtte.

Full oversikt over funksjoner og tekniske egenskaper.

Installasjonen er veiviserbasert, og starter automatisk i nettleseren hvis du kobler en PC til ruteren med kabel. Her lastes ned siste firmware automatisk, og du blir geleidet gjennom oppsett av trådløse nett og passord. Det hele er enkelt og oversiktlig, og etter få minutter var vi på nett. Dessverre er ikke norsk språk på plass i oppsettet.

Asus' konfigurasjonspanel
Asus' konfigurasjonspanel Vis mer

Asus bruker å være gode på både hastighet og rekkevidde, og skuffer heller ikke denne gangen. I samme rom målte vi overføringshastigheter på opptil 66 megabyte i sekunder mot vår PC med MU-MIMO-støtte, det nest raskeste vi har målt noen gang. En etasje ned var hastigheten imidlertid redusert til 39 MB pr sekund og i kjelleren var den 38 MB pr sekund.

Uansett hvor vi befant oss i huset, fikk vi utnyttet vårt bredbånd til fulle fra mobil, med hastigheter på rundt 105 megabit ned og 30 megabit opp.

Til nettverkslagring er den derimot ikke blant de raskeste, vi målte lese/skrive-hastighetene til 36/31 megabyte i sekundet.

Testresultat

Asus RT-AC5300

God generell ytelse og rekkevidde, brukervennlig selv om den er svært funksjonsrik

Testens klart dyreste, ikke norsk språk i oppsettet, kun fire nettverksporter, ikke blant de raskeste på nettverkslagring

TP-Link Archer C5400

PRAKTISKE ANTENNER: TP-Link Archer C5400. Foto: Bjørn Eirik Loftås
PRAKTISKE ANTENNER: TP-Link Archer C5400. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Denne ruteren er langt rimeligere enn Asus RT-AC5300, men er likevel blant de mest funksjonsrike vi har testet. Mulighetene for spesialtilpasninger er god, om ikke helt på høyde med Asus.

De utfoldbare antennene gir et ryddig design, og de kan også klappes inn i ruteren når den ikke er i bruk. På baksiden sitter fire nettverksporter, vi skulle gjerne sett at det var flere på et så avansert produkt.

Full oversikt over funksjoner og tekniske egenskaper.

Installasjonen er veiviserbasert, og i utgangspunktet veldig enkel. Dessverre er enkelte OK- og Lagre-knapper ikke synlig i grensesnittet før du skroller, og det er ikke alltid lett å se om det ligger informasjon utenfor skjermbildet. Ellers er oppsettet smakfullt og enkelt. Honnør til TP-Link for endelig å ha fått på plass norske menyer.

TP-Links konfigurasjonspanel
TP-Links konfigurasjonspanel Vis mer

Med MU-MIMO aktivert, oppnådde vi en overføringshastighet på 70 megabyte i sekundet mot vår kompatible PC, når vi befant oss i samme rom. Vi har aldri tidligere målt høyere tall! En etasje ned målte vi 44 MB i sekundet og i kjelleren 38 MB i sekundet.

Uansett hvor vi befant oss i huset, fikk vi utnyttet vårt bredbånd til fulle fra mobil, med hastigheter på rundt 105 megabit ned og 30 megabit opp.

Ruteren egner seg også godt til nettverkslagring, med lese/skrive-hastighet på 81/41 megabyte i sekundet. Det er ikke langt unna makshastighet på minnepluggen vår, som sannsynligvis må erstattes av en raskere før neste testrunde.

Testresultat

TP-Link Archer C5400

Raskeste målinger vi har gjort på kort avstand, rask på nettverkslagring, god rekkevidde, brukervennlig oppsett, mange funksjoner, praktisk med utfoldbare antenner

Kun fire nettverksporter, webgrensesnittet burde vist tydeligere når du må skrolle for å få med deg all informasjon

Netgear Nighthawk X8 R8500

RUVER: Netgear Nighthawk X8 R8500
RUVER: Netgear Nighthawk X8 R8500 Vis mer

Ruteren fra Netgear har det største fotavtrykket av alle, med sine 31,6 x 26,4 x 6,1 cm - men her har produsenten til gjengjeld nøyd seg med fire eksterne antenner, mot konkurrentenes åtte. I tillegg har den fire interne antenner.

På baksiden sitter seks gigabit nettverksporter, to flere enn på konkurrentene fra Asus og TP-Link. To av disse kan sammenkobles for å gi inntil 2 Gbps overføringshastighet mot kompatible enheter. Utvalget av funksjoner er generelt godt, men mulighetene for skreddersøm er ikke helt på høyde med Asus.

Full oversikt over funksjoner og tekniske egenskaper.

Installasjonen er veiviserbasert, og er sammenlignbar med Asus sin. Det betyr at det sjekkes automatisk for ny firmware og du geleides gjennom prosessen med å sette opp trådløse aksesspunkter og passord. I vårt tilfelle startet aldri ruteren igjen etter firmware-oppdateringen, og vi måtte skru den av og på manuelt.

I motsetning til de to andre, blir du oppfordret til å laste ned et eget program på PC-en for å konfigurere ruteren. Du kan også gjøre dette i nettleseren, men vi oppdaget at enkelte funksjoner, som foreldrekontroll, kun kan konfigureres i programmet. Vi ser ikke den helt store nytten i denne todelingen, nettbasert er helt klart å foretrekke - mener vi. Da slipper du installasjon, og du har tilgang til alt uansett hvilken maskin du jobber på.

Netgears konfigurasjonspanel, her i form av et standard Windows-program
Netgears konfigurasjonspanel, her i form av et standard Windows-program Vis mer

Netgear byr på god rekkevidde og i hovedsak høy overføringshastighet til PC-ene våre. Dette er den eneste av ruterne som bød på høyere overføringshastighet en etasje ned enn da vi befant oss i samme rom! Målingene tyder på at overføringen gikk litt i rykk og napp i samme rom, og vi har ikke klart å finne årsaken til dette. Likevel var den i snitt så høy som 42 MB i sekundet. En etasje ned målte vi hele 64 MB i sekundet, som er det raskeste vi har målt på dette punktet. I kjelleren var hastigheten redusert til 37 MB i sekundet.

Uansett hvor vi befant oss i huset, fikk vi utnyttet vårt bredbånd til fulle fra mobil, med hastigheter på rundt 105 megabit ned og 30 megabit opp.

Ruteren egner seg også godt til nettverkslagring, med lese/skrive-hastighet på 85/29 megabyte i sekundet. Det er ikke langt unna makshastighet på minnepluggen vår, som sannsynligvis må erstattes av en raskere før neste testrunde.

Testresultat

Netgear Nighthawk X8 R8500

Funksjonsrik, god rekkevidde, høyeste overføringshastighet en etasje ned (MU-MIMO), rask på nettverkslagring, seks nettverksporter

Trenger eget program for å få tilgang til alle funksjonene, ikke fullt så brukervennlig oppsett som på de beste, høy pris

Hvilken er best i test?

Uansett hvilken av de tre du velger, får du noe av ypperste som er å oppdrive av avanserte hjemmerutere akkurat nå. Hastigheter, funskjoner og rekkevidder er i stor grad sammenlignbare, med unntak av nettverkslagring rett i ruteren, der Asus ligger litt bak de to andre. I tillegg er det ganske store sprik i pris, noe som er med på å gjøre TP-Link Archer C5400 til vår klare favoritt i dette selskapet.

I det opprinnelige testoppsettet hadde vi imidlertid også med en fjerde ruter, Linksys EA9500. Det viste seg under testing at vårt eksemplar hadde tekniske problemer. Vi har derfor bedt produsenten om et nytt eksemplar, og kommer til å oppdatere testen så snart denne er ferdig testet.

Da vil vi også kåre en vinner, som får stempelet «Best i test».

Dette må du være obs på!

Det er på sin plass å understreke følgende:

  • Dette er rutere som er myntet på store hus med mange brukere, med prislapper som starter på rundt 3.500 kroner. Som alltid når ny teknologi introduseres, er prisen høy i starten, men blir sannsynligvis mye billigere på sikt. For en vanlig familie på fire som bor i en leilighet og bare vil komme seg på intereett, blir det å skyte spurv med kanoner om du går til innkjøp av en av disse ruterne. For hjelp til hvilken ruter du skal kjøpe, kan du lese vår kjøpeguide.
  • De fleste av de testede ruterne har hele åtte eksterne antenner. Ruterne er i tillegg store. Dette gjør dem mer prangende og mindre plasseringsvennlige enn mange enklere rutere. Alle ruterne har imidlertid lys som kan skrus av, hvis du ønsker en litt mer anonym framtoning.
  • Vi har målt trådløse hastigheter på inntil 70 megabyte i sekundet mellom ruter og PC i samme rom (tilsvarer 560 megabit). Men når hastigheten blir så høy, kan selv små forflytninger eller andre «forstyrrelser» gi voldsomme utslag i målingene. For stabil, høy hastighet er det fortsatt ingenting som kan måle seg mot kabel. Flere av disse ruterne har mer enn fire gigabit nettverksporter.
  • Overføringshastighetene vi referer til i testen, er målt med MU-MIMO aktivert i ruteren, mot en MU-MIMO-kompatibel PC. Hastighetsmålingene vi gjorde med PC-ene med AC-kortet fra Intel var noen ganger litt bedre, andre ganger litt dårligere. De to høyeste hastighetsmålingene oppnådde vi imidlertid med førstnevnte.

Les også:
Slik velger du riktig trådløsruter
Denne skal tredoble hastigheten på trådløsnettet ditt


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer