Super-PCer fra Silicon Graphics lansert

PCer fra Silicon Graphics har hittil vært like sannsynlig som mopeder fra Ferrari. Men verden forandrer seg, og SGI med den. De nye visuelle arbeidsstasjonene kalles 320 og 540, og kombinerer Intels prosessorer, Windows NT og SGIs egen maskinarkitektur i to kraftige systemer. Vi har kikket på maskinene, og er imponert!

Silicon Graphics (SGI) leverer de virkelig tunge maskinene. Superdatamaskiner for beregning av værprognoser, seismiske data og avanserte konstruksjoner, de kraftigste arbeidsstasjonene for avansert grafikk til film og video og servere for store virksomheter. Alt dette er områder hvor Silicon Graphics har vært dominerende i alle år.

Super-PCer fra Silicon Graphics lansert

Nå satser de også på visuelle arbeidsstasjoner basert på en kombinasjon av standardkomponenter og SGI’s egenutviklede løsninger. Det som er mest bemerkelsesverdig, er at prisnivået er svært aggressivt. I konkurranse med Dell, HP og IBM, vil SGI tilby vesentlig kraftigere maskiner til en like vesentlig lavere pris.

Super-PCer fra Silicon Graphics lansert

På pressekonferansen i Oslo den 13 januar 1999 fikk vi se Visual Workstation 320 i aksjon. Dette er den minste av de to maskinene i serien, og vi ble svært imponert over prestasjonene.

Avansert manipulasjon av sanntids video, høyoppløselige animasjoner på militært simulator-nivå, integrasjon av video og 3D-grafikk er bare noe av det denne maskinen er god for. Samtidig kjører disse maskinene alle standardprogrammer for Windows-NT med optimaliserte drivere for grafikk og høykapasitets i/o.

320 og 540

SGI vil levere to forskjellige maskiner: Modell 320 er den minste og kan utrustes med opptil to Pentium II (eller III) prosessorer, og har 3 ledige PCI-plasser.
Modell 540 kan ha opptil fire Pentium Xeon prosessorer, og har seks ledige PCI-plasser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Begge maskinene har et meget moderne og lekkert design, som i tillegg er svært praktisk ved installasjon av tilleggsutstyr.

Ti ganger raskere brikkesett

Super-PCer fra Silicon Graphics lansert

Andre leverandører bruker Intels eget standard brikkesett i sine arbeidsstasjoner. Dette setter begrensninger på datastrømmen både i grafikken og mellom andre interne og eksterne komponenter. Med SGI’s eget brikkesett - Cobalt - som er en nøkkelkomponent i arkitekturen som kalles Integrated Visual Computing (IVC) – tilbys seks ganger kapasiteten til 2x AGP.

Maskinene har også to uavhengige 64-bits PCI-busser, som gir minst dobbelt så høy ytelse som den tradisjonelle Intel-løsningen.

Generelt er denne arkitekturen totalt sett bortimot ti ganger raskere enn det som et standard Intel brikkesett leverer.

Inn og utganger

Super-PCer fra Silicon Graphics lansert

Både nettverk, USB, IEE1394 (FireWire) lyd og video er standard. I tillegg finnes det høykvalitets tilleggskort for profesjonelle digitale videoformater (CCIR 601) og lydformater (8-kanals ADAT optisk). Flere av disse kortene kan installeres for opptil fire(!) ukomprimerte videostrømmer kombinert med flerkanals lyd.

Det er selvfølgelig også muligheter for 64-bit SCSI-RAID, 64-bit Fibre Channel i tillegg til Ultra ATA.

Digital flatskjerm

Toppen på kransekaka er den digitale flatskjermen i 17-tommers bredformat, med en oppløsning på 1600 ganger 1024 punkter (110 punkter pr. tomme). Dette er den raskeste og mest avanserte flatskjermen som finnes med dagens teknologi.

Svært spennende

Målgruppen for disse maskinene er krevende designere i grafiske miljøer. Tradisjonelt har disse vært Mac-brukere, men med disse maskinene har Silicon Graphics skapt et mer enn reelt alternativ. Selv om Apple’s PowerPC-arkitektur kan være raskere enn Intel på enkelte områder, er det i denne sammenhengen ingen konfigurasjon som kan slå en løsning med flere prosessorer.

Så lenge Apple ikke tilbyr noen maskiner med flere prosessorer og heller ikke har et operativsystem som håndterer dette, ser det ut til å bli rått parti til fordel for SGI.

Prisnivået i USA starter på henholdsvis 3395 og 5995 dollar for basismodellene i 320 og 540-serien.

320 vil være tilgjengelig i Norge i løpet av mars, 540 vil komme ”før sommeren”.

DinSide kommer tilbake med egne testrapporter så snart maskinene er tilgjengelige.