Sumatra PDF Viewer

Lynraskt Adobe Reader-alternativ.

PDF-formatet har i mange år vært regnet som standardformatet for digital dokumentutveksling på nettet, og brukes ofte til elektronisk distribusjon av manualer, ebøker og annet "trykt" materiale.

Adobe, som står bak formatet, har sin egen leser for PDF-filer, Adobe Reader. Det er gratis å laste ned og bruke, men har dessverre ord på seg for å ha blitt både tungdrevet og plasskrevende.

Les også: Lag PDF av nettsider

Lynkjapt alternativ

Da er det greit å vite at det finnes gode, gratis alternativer - som både er raskere og opptar minimalt med plass. Ett av dem er Sumatra PDF Viewer, som er basert på åpen kildekode, og som ble vår foretrukne PDF-leser så snart vi hadde prøvd den.

Sumatra PDF Viewer er minimalistisk i sin utforming, og består av kun én enkelt EXE-fil på bare 1,16 MB. Denne kan enten kjøres direkte (som en portabel applikasjon) eller installeres - og dermed kunne brukes som standard PDF-leser i Windows.

Programmet har ikke veldig mange funksjoner, men de viktigste er på plass. Her finner du for eksempel en søkeboks, en rekke forskjellige visningsalternativer, og du kan også markere tekst ved å holde nede CTRL-tasten - og kopiere den til utklippstavlen ved hjelp av CTRL-C:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sumatra PDF Viewer


Imponert

Vi er oppriktig imponert over ytelsen og kompatibiliteten. Vi åpnet en rekke av våre PDF-filer, enkelte med relativt komplisert formatering, og Sumatra viste dem alle lynkjapt og problemfritt. Å bla seg gjennom lange dokumenter er også uproblematisk, og skjer uten irriterende "lugging" av noe slag.

Sumatra PDF Viewer


Du kan velge å vise dokumentene på flere forskjellige måter. To og to sider, en og en, med jevn skrolling mellom dem, eller kun hele sider.

Programmet er definitivt verdt en prøvetur, dersom du synes det går tregt å åpne og bla gjennom PDF-filer med programmet du bruker i dag. Du finner mer informasjon og kan laste ned Sumatra PDF Viewer fra denne siden (kun Windows).

Sjekk også ut to andre Adobe Reader-alternativer vi har omtalt tidligere her på DinSide:

PDF XChange Viewer
Foxit Reader