Her er artikkelforfattereni ferd med å bli kalibrert for musestyring ved hjelp av hodebevegelser.
Her er artikkelforfattereni ferd med å bli kalibrert for musestyring ved hjelp av hodebevegelser.Vis mer

Styre musepekeren med hodet?

Er det fordeler med å kunne styre muspekeren med hodet eller er det en nødløsning for handikappede?

Betjening av datamaskiner har forandret seg mye. Fra ren rutinejobbing for saksbehandlere, til en fri og ledig surfing og spill med flittig bruk av mus og tastatur.

Spesialutstyr har man alltid kunnet koble til, som joystick, ratt, tangenter til musikk og mye annet.

For de som har spesielle behov på grunn av sykdom eller ulykker finnes det også løsninger. Disse kan være spesialbygde og svært kostbare, med maskinvare spesielt tilpasset den enkelte bruker.

Men det finnes også svært enkle løsninger, som bruker rimelig tilleggsutstyr på en smart måte. En av disse er CameraMouse.

Webkameramoro blir nyttig?

Både Microsoft og Logitech har ganske avanserte webkameraer med HD-oppløsning. De har også programvare som gjør morsomme ting med personen som bruker kameraet. Personen kan erstattes av en tegneseriefigur, ansiktet kan forvrenges, festlige hodeplagg og groteske øyne kan legges på - det er mange ville idéer som kan dyrkes.

Men denne funksjonaliteten kan også brukes til andre ting, og programmet CameraMouse bruker sporingen av hodebevegelser til å styre muspekeren.

For de som mangler eller av en eller annen grunn ikke kan bruke armene kan dette være en enkel løsning for å kunne bruke PC.

Dette gjør programmet


CameraMouse er et gratis program som lastes ned, fra utviklernes nettsted. Det kan brukes på Windows XP eller nyere versjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når du starter programmet får du opp et vindu med et bilde fra webkameraet. Det viser sannsynligvis brukeren sett forfra.

Styre musepekeren med hodet?


Det første som må gjøres er å sette et punkt på ansiktsbildet som programmet skal følge. Dette kan gjøres med en eksisterende mus, hvis det er noen andre som kan betjene denne.

Styre musepekeren med hodet?


Men det smarteste er at programmet selv setter dette punktet, og brukeren plasserer for eksempel nesen sin slik at bildet av den treffer rett i den hvite ruten. Det telles ned fra 5, så er punktet bestemt.

Styre musepekeren med hodet?


Hvis systemet skulle miste dette referansepunktet, noe som skjer hvis ansiktet forsvinner fra kameraet, prøver programmet å gjenta prosessen.

Ytterligere innstillinger gjøres i kontrollpanelet, her er det muligheter for å kompensere for det meste.

Styre musepekeren med hodet?


Musklikking kan også gjøres ved å la blikket hvile på et punkt i en fastsatt tid. Dobbeltklikk er det også mulig å stille inn. Men vi tror at det vil fungere bedre med en alternativ bryterløsning for dette, som en pedal eller lignende.

Hvordan viker det?

Vi testet med et Logitech webkamera og musepekeren fulgte våre hodebevegelser ganske presist. Etter å ha eksperimentert med innstillingene i kontrollpanelet fikk vi til en ganske myk bevegelse og stadig bedre kontroll.

Klikking er litt vanskelig, det blir fort en del uønskete klikk når man leser tekst eller bare ser på et bilde, og resultatet av dette kan føre til at man setter i gang mye rart. En egen mekanisme for klikking er derfor å anbefale.

Det kreves øvelse, og like rask som med musen blir man neppe i løpet av noen timer. Da vi prøvde å være like raske med hodebevegelser gikk det over stokk og stein, og kollegene begynte å lure på hva som foregikk ...

Men for de som av en eller annen grunn trenger assistanse er det absolutt verdt et forsøk.

Programmet finner du på utviklernes nettsted cameramouse.org

Der finner du også mye informasjon om forskjellige løsninger og bruksområder.