Styr unna sponsede lenker

Kriminelle prøvde å lure Ove Davidsen trill rundt.

FORSØKT LURT: Ove Davidsen trykket på denne lenken, og ble sendt til en falsk side som ville ta betalt for et gratisprogram.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FORSØKT LURT: Ove Davidsen trykket på denne lenken, og ble sendt til en falsk side som ville ta betalt for et gratisprogram. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Ove Davidsen ville rydde opp på PC-en sin, og hadde sett seg ut det populære gratisprogrammet Ccleaner for å gjøre jobben.

Siste versjon av Ccleaner er testet her

Men for å laste ned programmet måtte Davdisen google etter produktet, og han fikk da opp nesten 12,5 millioner treff.

Den øverste av disse lenkene sendte Davidsen til programs2011.com. Siden er på norsk, og lover brukerne "100% virus og spyware frie verifiserte nedlastinger".

- Jeg lastet ned Ccleaner derfra og satte i gang installasjonsprosessen, forteller Davidsen til DinSide.

Kom seg unna

Midt i prosessen ble installasjonen avbrutt av en melding. For å gå videre, må Davidsen sende en SMS for å motta en installasjonskode. Dette kostet 15 kroner.

- Jeg stusset litt, sier Davidsen.

- Ccleaner var gratis sist jeg brukte den på en annen maskin.

Han forstod raskt at det var programs2011.com som hadde krevde dette gebyret, ikke selskapet bak programmet. Davidsen hadde med andre ord blitt lurt inn på en nettside som forsøker å ta betalt for programmer som egentlig er helt gratis.

- Det var jo også en måte å tjene penger på, sukker Davidsen.

Også på Android prøver kjeltringer å lure deg, nå rydder Google opp

Kriminell markedsføring

Lenken han ble lurt inn på var ikke det mest relevante treffet for søket hans. Det var snakk om en sponset lenke; i realiteten en annonse. Driver du for eksempel en platebutikk, kan du kjøpe ordet "cd" og sikre deg god plassering i søkemotorene når folk søker etter musikk.

Problemet er at kriminelle bruker samme taktikk. Nettstedet Programs2011.com har kjøpt annonser hos Google, og dukker dermed opp når du søker etter gratisprogrammer som Ccleaner eller OpenOffice for å presse penger ut av deg.

ADVARER: Analytiker Jan Roger Wilkens i Telenors sikkerhetssenterber folk passe seg for sponsede lenker.  Foto: Privat
ADVARER: Analytiker Jan Roger Wilkens i Telenors sikkerhetssenterber folk passe seg for sponsede lenker. Foto: Privat Vis mer


Analytiker Jan Roger Wilkens i Telenors sikkerhetssenter er ikke overrasket. Han har sett mange eksempler på taktikken.

- Og vi ser stadig vekk at folk går på dette, forteller Wilkens til DinSide.

Advarer mot lenkene

De falske sidene er ofte godt designet og oversatt til norsk. Wilkens tror folk leies inn for å gjøre jobben, og det blir satt opp betalingsløsninger for hvert enkelt land. Dette krever tid og penger, og tyder på at bakmennene tjener gode penger på virksomheten.

Her er et 100 prosent gratis program, som Mac-brukerne vil elske!

- Ofte kan det virke mer innbydende å laste ned ting der, enn på den ekte siden, smiler sikkerhetsanalytikeren.

Programs2011.com er bare ett av mange eksempler. Andre kriminelle kan være langt farligere enn å bare kreve betaling for et gratisprogram. For ekempel kan man risikere å laste ned falsk og farlig antivirus om man følger oppkjøpte lenker i søkemotorene.

- Det er mye snusk i sponsede søkeresultater, advarer Wilkens.

Slik unngår du fella

For å unngå å gå i fella er det enkleste tipset å holde seg unna sponsede lenker når du leter etter spesifikk programvare. Sponsede lenker er alltid merket, og ligger i en egen boks i de ulike søkemotorene, selv om dette ikke alltid er like lett å se. Konsentrer deg om resultatene under de sponsede lenkene.

SLIK: Se etter ord som "Annonse", "Sponsede lenker" og liknende i søkemotoren du bruker. Disse lenkene kan være skumle. Foto: Skjermdump
SLIK: Se etter ord som "Annonse", "Sponsede lenker" og liknende i søkemotoren du bruker. Disse lenkene kan være skumle. Foto: Skjermdump Vis mer


Om du kjenner til hvem som har laget programmet du leter etter, lønner det seg å gå direkte til deres nettside for å finne det. Eventuelt bør du påse at nettstedet du laster ned programvaren fra faktisk er siden til selskapet bak programmet.

Et tredje råd er å laste ned programvare fra nettsteder du vet er helt sikre. For eksempel ved å søke etter OpenOffice via Download.com, som sørger for at alt er lovlig og trygt.

- Om du plutselig får et tilbud, gjennom en annonse som popper opp eller av en telefonselger som ringer, er det ofte for ting du ikke trenger, understeker Wilkens i Telenors sikkerhetssenter.

Kjøpe ny PC? Sjekk ut de beste tilbudene!