Styr unna disse sikkerhetsprogrammene

Ikke alle programmene er hva de utgir seg for å være.

De spiller gjerne på frykten din om at PC-en din er infisert av et mystisk datavirus eller spionprogrammer, og så snart du klikker på dem er du på kroken. De gjør ofte det stikk motsatte av hva de sier de skal gjøre.

Vi snakker om falske sikkerhetsprogrammer, og du har garantert støtt på dem. De dukker stadig oftere opp på nettet - gjerne i form av popup-vinduer eller som nedlastingslenker til noe du trodde var både kjent og trygt.

De finner gjerne dusinvis av systemfeil, virus og andre sårbarheter, som mest sannsynlig ikke eksisterer. Deretter ber de deg om ta grep, for eksempel ved å laste ned et program som koster penger. I verste fall ber de deg legge inn både kreditkortinformasjon og PIN-kode til minibanken, og så er helvete løs.

Les også: Se opp for Microsoft-svindlere

Hundrevis av programmer

Sikkerhetsselskapet Lavasoft, kjent for blant annet antispyware-programmet Ad-Aware, har laget en omfattende liste over slike falske sikkerhetsprogrammer. Får du plutselige meldinger om feil eller får oppfordringer om å installere et sikkerhetsprogram du ikke kjenner til, kan denne listen være en god kilde til kunnskap.

Klikker du deg inn på et program på listen, får du opp utfyllende informasjon om det, samt hvilke endringer det gjør på datamaskinen din.
Klikker du deg inn på et program på listen, får du opp utfyllende informasjon om det, samt hvilke endringer det gjør på datamaskinen din. Vis mer


Bruk sunn fornuft

Som tillegg til denne listen (som ifølge Lavasoft oppdateres fortløpende), kan det være smart å gjøre enkle søk på nettet for å lese tester eller foruminnlegg som omhandler det aktuelle programmet. Betal aldri for programmer som har installert seg selv, og vær generelt kritisk til skremselstaktikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du finner listen hos Lavasoft.

Denne saken har vært publisert på DinSide også tidligere. Oppdatert og republisert 21. juli 2011

Les også: Styr unna disse nettstedene.