Det ser fint og flott ut, men styr unna.
Det ser fint og flott ut, men styr unna.Vis mer

Styr unna dette programmet

MINIGUIDE: Hvordan kan du vite hva som er trygt å laste ned?

Følgende er et eksempel på e-poster vi støtt og stadig mottar til datadoktoren:

Har en pc som går tregt og krasjer stadig vekk. Leser om RegCure og tenkte prøve programmet. På disse sidene tilbys det gratis. Virker for meg (som ikke har mye peiling på området...) nesten for godt til å være sant. Er dette trygge saker, eller er det muligens noe juks og fanteri?

Nei, RegCure er ikke noe vi villa ha lastet ned. Det er et program som flere mener at fungerer dårlig, og som i verste fall kan gjøre at du blir nødt til å reformattere harddisken din. Som om ikke det var nok, ser det ut til at det er belemret med spionvare som både gjør PC-en din treg og kan forårsake at andre kan følge med på det du holder på med.

Men hvordan kan du vite det?

Les også: Blir du spionert på?

Søk!

Første bud er å søke. Du gjør lurt i å søke på tittelen til programmet og legge til ord som spyware, virus, malware, infected, malicious, scam, bloated og andre ord som ofte forbindes med uhumske programmer.

Her ser du resultaene fra et Google-søk etter regcure malware:

Styr unna dette programmet


Allerede i søkeresultatet kan du se uglene i mosen. Vi har streket under tre ting du bør merke deg - en klokkeklar ytring om at dette er noe svineri, en skeptisk bruker som har blokkert programmets tilgang mot nettet og et treff på at RegCure er flagget som virus/spionvare av et sikkerhetsselskap. Allerede der bør bjellene ringe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ja, faktisk - dersom du bare søker på RegCure, ser du på Googles relaterte søk (under søkeresultatet) at dette ikke nødvendigvis er en av nettets godbiter:

Styr unna dette programmet


Bruk Google enda bedre

Ryktebørsen

Det finnes også nettsteder som spesialiserer seg på å varsle om programmer og nettsteder som ikke er sikre. Ett av dem er SiteAdvisor fra sikkerhetsselskapet McAfee, og selv om selve websidene til RegCure er sikre, ser du på brukeromtalene at dette er et program du bør styre unna.

Redaksjonell omtale

Vær også skeptisk dersom du ikke finner redaksjonell omtale av et produkt fra noen av mediene du stoler på. På DinSide tester vi alltid programmene vi skriver om, i tillegg til at vi både utfører søkesjekken og ser om vi finner andre som har skrevet om programmet, og som vi har grunn til å stole på. Er vi i tvil, skriver vi ikke saken - så enkelt er det.

Samleside: programvare

La oss gjøre et søk og se om vi finner noen gode omtaler, ved å søke på regcure review:

Styr unna dette programmet


Nå skal vi ikke uttale oss for bastant om sidene som dukker opp, men vi kan i hvert fall stadfeste at ingen av dem er sider vi har hørt om, og vi har hørt om ganske mange. Du bør være på vakt, for svindlere er smarte nok til å sette opp andre nettsteder med "omtale" av programmene der det sjelden er mye negativt å spore.

Hvor kan jeg laste det ned?

Det siste vi har tenkt til å tipse om i denne omgangen, er å sjekke hvor du kan laste ned programmet. RegCure oppgis å være et shareware-program der du typisk kan bruke det gratis med en begrensning (enten i antall dager eller med begrenset funksjonalitet), og da er det selvsagt i skapernes beste interesse å få distribuert programmet så mange steder som mulig.

Vi tar derfor en titt på CNets Download.com; etter all sannsynlighet den største nettjenesten som lar deg laste ned programmer som er gratis:

Styr unna dette programmet


Hvorfor er vi ikke overrasket?

(Bonus: Download.com har en liste over de mest populære programmene i samme kategori hvis du er på jakt.)

Er du i tvil?

Hvis du fortsatt er i tvil etter å ha sjekket litt rundt, bør du avvente og se om det er noen du kan spørre. Om det er familiens IT-ekspert (jeg er en av dem, og vi hater egentlig disse spørsmålene, men det er bedre at du spør først i stedet for at vi må fikse opp etterpå ;), DinSides hjelpsomme forummedlemmer (vi har et eget programvareforum) eller hva det måtte være.