Foto: X10
Foto: X10Vis mer

Styr hjemmet fra PCen med X10

X10 er et kjent amerikansk system for å fjernstyre lys, alarmer og motorer i hjemmet. X10 finnes også i en europeisk utgave for 230 volt. Vi har tatt en titt på grunnsystemet.

Har du aldri ønsket å få et smartere hjem? Hva med å slå av og på lyset med en fjernkontroll eller fra PCen? Hva med å få lyset til å slå seg på automatisk hver gang du går inn i et rom og får det til å slå seg av like etter at du har gått ut igjen?

Bærebølger over lysnettet

Det amerikanske X10-systemet, som også finnes i en europeisk versjon for 220 volt, består av et bredt utvalg av forskjellige moduler.

Den enkleste varianten er en av- og på-bryter som heter AM12. Du plaserer AM12 mellom støpselet og stikkontakten som en vanlig tidsbryter. Den kan installeres av hvem som helst og er enkel å bruke. AM12 tåler 500 watt lamper eller hele 15 ampere for en kaffetrakter.

I tillegg må du ha en styringsenhet et annet sted som kommuniserer med lysbryteren. Det finnes også et grensesnitt for PC (CM11) som du plugger inn i stikkontakten og i en vanlig serieport på PCen.

Styringsenheten sender ut et signal på lysnettet som fanges opp av bryterenheten. Det er enten beskjed om å slå seg av eller på.

Det finnes også en mer avansert brytermodul (LM12) som er beregnet på vanlig lamper. Denne fungerer også som en dimmer. Dessverre fungerer ikke denne på sparepærer og lysrør siden disse ikke kan dimmes. For disse enheten kan AM12 benyttes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

X10 i luften

 Foto: X10
Foto: X10 Vis mer

Det finnes også trådløse X10-enheter. Disse kan kommunisere med vanlige X10-enheter via en radiofrekvensmottager som heter TM12. Den ser ut som en lampemodul (LM12) med en uttrekkbar antenne. Den er toveis og binder X10 enhetene på lysnettet sammen med de trådløse. Trådløse enheter benytter naturligvis batterier, men det er naturligvis ikke nødvendig for de enheten som er tilknyttet lysnettet.

Radiobølgene rekker 30 til 40 meter og det finnes en rekke forskjellig fjernkontroller som bruker radiobølger til å styre X10-enheter. Alt fra en bitte liten enhet med fire brytere som du kan henge i nøkleknippet, via en litt større enhet som kan styre 16 brytere, til en variant som ser ut som en vanlig TV-fjernkontroll. Den kan også styre både TVen og stereoanlegget siden den sender både infrarøde signaler og X10-radiobølger.

Du kan forlenge rekkevidden på din vanlige infrarøde fjernkontroll med to praktiske X10-enheter. De tar i mot infrarøde signaler i den ene enden og gjør de om til X10-koder som sendes ut på lysnettet. I den andre enden står det en tilsvarende modul foran TVen eller stereoanlegget som konverterer X10-kodene tilbake til infrarøde signaler.

Activehome på PCen

 Foto: Erik Andersen
Foto: Erik Andersen Vis mer

Med programmet Activehome, kan du styre alle X10-enhetene dine. Programmet følger med PC-modulen CM11 og har mange avanserte muligheter. Alle signaler som PCen sender ut på lysnettet via CM11 vil også videreformidles til de trådløse enhetene via radiofrekvens- mottageren TM12.

Activehome oppfatter også hva andre X10-moduler foretar seg. Hvis du slår av og på en lampe med fjernkontrollen, vil Activehome fange det opp og oppdatere statusen på skjermen.

Activehome kan også lagre makroer for X10-enhetene. Det finnes to typer makroer - hurtigmakro og vanlig makro. Hurtigmakroene er kompakte makroer som overføres til den enkelte enhet og lar den fungere på egenhånd. Disse makroene er ikke avhengig av at PCen står på for å fungere. Vanlige makroer utføres av PCen og kan være mye mer komplekse. De utføres av PCen i bakgrunnen mens du gjør andre ting. Med makroer kan alle X10-enheter fungere som tidsbrytere.

Alarmsystemer

 Foto: X10
Foto: X10 Vis mer

Det finnes en rekke trådløse bevegelsesdetektorer og dør- og vindussensorer. Alle sender X10-koder som fanges opp av enten en egen alarmsentral eller radiofrekvensmottageren TM12. Det finnes moduler som uler eller ringer deg opp og spiller av en bestemt beskjed. I tillegg har de en egen hundealarm som bjeffer som en hund. Hvis du kobler den sammen med en trådløs utendørs bevegelsesdetektor, kan den bjeffe hver gang noen nærmer seg døren din. Mye billigere enn en sulten vakthund. Du kan også logge bevegelser med Activehome.

Andre muligheter

X10 har en egen modul for motorstyringer (SW10G) som du kan bruke til å heve å senke markiser, garasjeporter eller åpne og lukke dørlåser.

Det finnes lysbrytere som passer i vanlige veggbokser. Det er bare å bytte ut dagens brytere. Det finnes også moduler som du kan plassere på DIN-skinner i sikringsboksen. Da kan du styre hele elektriske kurser på en gang. Disse X10-modulene må installeres av elektriker.

I Norge har vi et litt spesielt lysnett. Derfor hender det av og til at X10-enhetene ikke får kontakt med hverandre. F.eks. hvis de befinner seg på hver sin fase. X10 har derfor laget en egen fasekobler (FD10). Den fungerer også som et støyfilter og signalsperre.

X10 kan brukes på hytta til å slå på varmen før du kommer. Ved å bruke en TR551 telekontroller kan du ringe til X10-modulene og fjernstyre X10-modulene med telefonen. Telekontrolleren kan også blinke med lyset når telefonen ringer.

Begrensninger

 Foto: Erik Andersen
Foto: Erik Andersen Vis mer

Den største begrensningen med X10-systemer er at du helst ikke skal ha mer enn 16 enheter. Du velger en av 16 bokstaver som hus-kode og velger et nummer fra 1 til 16 for hver enhet. Det gir totalt 256 enheter for deg og naboene. Med programmet Activehome, kan du søke etter andre enheter hos naboene så det ikke skal oppstå konflikter. Som bildet viser har heldigvis ingen av mine naboer noen X10-enheter.

Det er heller ingen form for identifikasjon eller annen sikkerhet i X10-systemet. Hvis du finner noen enheter hos naboen er det ingenting som hindrer deg i å ta over kontrollen med lys og varme. Det kan jo være spesielt morsomt å utløse hundealarmen i sene nattestimer.

Ved bruk av en eller flere fasekoblere (FD10) vil du til en viss grad øke sikkerheten ved å sperre for X10-signaler utenfra. Fasekoblerne må stå i sikringsskapet og installeres av elektriker.

Priser

En X10-modul koster fra ca. kr 350,- (inkl. mva) og oppover. Det er mye billigere enn bare for en kort stund siden. Det er likevel frustrerende å se at amerikanerne bare betaler 12 dollar for sine rimeligste moduler. Den norske representanten er Energyguard.