StuePC med HD DVD del 2

Vi har valgt maskinvare, bestilt, mottatt og montert. Vi nærmer oss målet, men noen detaljer gjenstår.

Vårt byggeprosjekt har nå kommet et stort skritt videre etter de innledende rundene. Etter å ha vurdert frem og tilbake en dags tid bestemte vi oss for prossorplatform og hovedkort.

Valget falt på en Intel Core 2 Duo i den mer beskjedne enden av skalaen, en E6300. Den er likevel ingen sinke, og tilfredsstiller kravene til HD DVD-avspilling med glans. Den kjører dessuten Windows Vista svært behagelig, selv med alt av eye-candy aktivert.

Hovedkortet vi valgte er et Gigabyte GA-965P-DS3. Det har de egenskapene vi trenger, og passer perfekt i kabinettet vi valgte. Eventuelle tillegg som FireWire og eSATA kan ettermonteres i form av tilleggskort og brakett.

Kjøleren er fra Zalman, den samme som vi brukte i den innledende testingen med det andre hovedkortet. En annen festemekanisme til hovedkortet var alt som skulle til, og begge ligger i pakken.

Vi valgte 2 GB minne, men ikke av den hyperraske og kostbare sorten. Vi klarer oss fint med 2 stk PC4200 DDR2 moduler.

StuePC med HD DVD del 2


Kortplassen til PCI Express-16 er plassert som nummer 6 fra ytterkant, noe som kreves for at vinkelkortet kan plasseres riktig slik at åpningene for brakettene til tilleggskortene skal passe.

Vinkelkortet sitter mellom to klemmer i tverrbjelken, og festes dessuten til denne med 2 skruer. Det sitter derfor svært godt og gir god støtte for selv et tungt skjermkort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

StuePC med HD DVD del 2


Hovedkortet er ganske lite, så det er god plass til kabling.

Tilkoblingene dekker både koaks og optisk S/PDIF pluss analoge utganger for Intels HD Audio. Gigabit nettverk og 4 USB-porter er også inkludert, sammen med PS/2 for mus og tastatur samt de antikvariske parallell- og serieportene. Det er mange år siden vi koblet noe som helst til slike porter.

StuePC med HD DVD del 2


Nærmest støyfritt

En stuePC skal være stille, derfor har vi lagt stor vekt på dette ved valg av komponenter. En av de mest tungtveiende grunnene til valg av Intel Core2 Duo var det lave strømforbruket og lave varmeutviklingen. Viftehastigheten kan derfor være svært lav, spesielt når det er mye kobberflate og en stor vifte. Vi kjører den på ca 700 omdreininger i minuttet og det er nesten lydløst.

Den lille 2,5-tommers Hitachi-harddisken er også praktisk talt lydløs, og de små klikkelydene den lager må man legge øret bare noen centimeter fra for å høre.

For å unngå støy fra strømforsyningen valgt vi en vifteløs utgave på 300 watt fra Silverstone. Denne har aluminiumsribber rundt det hele, og blir knapt håndvarm utvendig selv etter mange timers bruk.

StuePC med HD DVD del 2


Da gjenstår bare to komponenter som bidrar med støy, og det er den optiske enheten og skjermkortet.

Ved avspilling av film er det ikke noe problem med støy på DVD-spillerne, verken fra Samsung-enheten vi foreløpig har montert internt, eller fra XBOX 360 HD DVD-spilleren som foreløpig står eksternt. Ved installasjon av programvare er det en helt annen sak, men det er jo ikke noe problem.

Skjermkortet er fremdeles ikke valgt, vi har testet med et par nye varianter og ingen besto testen. Men vi kommer definitivt til å velge et vifteløst skjermkort, sannsynligvis et NX7950GT fra MSI som har en passiv kjøler, støtter HDCP, har HDTV ut og video inn. Vi venter inn et testeksemplar av dette i løpet av kort tid.

HDMI-problemer

Vi hadde plukket ut to skjermkort til testing, det ene var et ATI Radeon X1600 med HDMI-kontakt som vi brukte da vi testet XBOX HD DVD på PC første gang. Da hadde vi problemer med HDMI i form av kontinuerlig blinking av skjermen. I denne maskinen og på vår Panasonic plasma var det imidlertid helt stabilt med HDMI - det viste aldri noe bilde i det hele tatt.

Med analog VGA fungerte det derimot helt utmerket.

Vi hadde også tatt med et GeForce 8800 GTS som vi også brukte under den første HD DVD-testen. Men dette kortet var det rett og slett ikke plass til. Kjøleren tar så stor plass at den butter både i USB og kabinett-kontaktene på hovedkortet (de som sitter i hjørnet nærmest harddisken).

Derfor satser vi på at 7950 kortet fra MSI fungerer, etter bildene å dømme er kjøleren ikke mye tykkere enn vifteløsningen på ATI-kortet.

-->> Neste artikkel hvor vi har testet med det nye skjermkortet.