Stue PC med HD DVD ferdig

Nå har vi avsluttet byggeprosjektet, og har kommet så langt det er mulig å komme, for PC og TV går fremdeles ikke helt hånd i hånd.

Enda så teknisk nært beslektet dagens brunevarer og "gråvarer" (= datautstyr) er, så er det stadig mye surr når man skal koble dem sammen. Dermed blir det en hobby for de som liker en viss motstand når det gjelder å få ting til, et fagområde for teknikere og journalister og et lite helvete for den jevne forbruker.

Den salaten det blir når man skal koble TV, PC og surroundanlegg sammen, består av ingredienser som ikke har samme modningsnivå. Her er det både svarte bananer, friske appelsiner og sure epler, og det er gjerne de siste man ender med å bite i.

Velg og vrak

Vi sitter da med en TV som har en mengde forskjellige innganger. SCART som i seg selv har flere signalbaner i samme kabel, S-Video, koaks, komponent, VGA og HDMI.

PCen kan i grunnen utstyres med det meste, for anledningen har vi DVI med overgang til VGA og HDMI pluss komponent i tillegg.

Receiveren som liksom skal styre lyd og bilde har et utall av tilkoblinger, men verken SCART eller HDMI, heller ikke VGA eller DVI.

Så man ender opp med en kabelvase og en bunt fjernkontroller - i beste fall kan man kjøpe en avansert fjernkontroll som kan programmeres til å styre "alt". Da kan man stort sett klare seg med denne, pluss tastatur og eventuell mus til stuePCen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi ser fram til den dagen vi kobler en HDMI-kabel fra hver signalkilde til receiveren og styrer det hele fra PCen, pluss en enkel fjernkontroll med kildevalg, volum/balanse og kanalvalg.

Stue PC med HD DVD ferdig


Tilbake til virkeligheten

Vår plan når det gjaldt skjermkort var at dette skulle ha nok prosesseringskraft til å håndtere HD DVD, støtte HDCP og ha passiv kjøler som passer inn fysisk i kabinettet.

Selv i det nesten overveldende utvalget av skjermkort hos norske forhandlere har vi bare funnet ett som tilfredsstiller disse kravene, og det var et NX7950GT fra MSI. Dette ble anskaffet og montert.

Det viste seg at bøylene som leder varme fra komponentsiden til radiatorsiden stikker litt for langt ut til at de får plass i kabinettet. Heldigvis er det en enkel sak å fikse, det er bare å ta av det ytterste dekselet på prosessorsiden, løsne skruene i profilen som holder fast rørene, og skyve disse litt nedover nærmere toppen av kortet.

Stue PC med HD DVD ferdig


Siden kortet blir montert liggende i vår maskin blir det da klaring på siden slik at lokket kan settes på. Heldigvis havner radiatoren på kortet på oversiden, det hadde ikke vært så gunstig om all varmen skulle samles på undersiden...

Den fysiske monteringen var altså grei, og Windows Vista installerte selv en kompatibel driver ved oppstart.

Stue PC med HD DVD ferdig


CDen som fulgte med i pakken støttet ikke Vista, men MSI og nVidia har Vista-drivere klar for nedlastning.

Vi testet først med VGA-tilkobling i 1024 x 768 som er native oppløsning på vår Panasonic plasmaTV. Det fungerer helt utmerket og gir et knivskarpt bilde både i Windows og videoavspilling inkludert HD DVD.

Det eneste er at testen som følger med PowerDVD Ultra mener at driveren til skjermkortet ikke er kompatibel, og ikke støtter HDCP.

I praksis spiller det imdlertid HD DVD uten problemer og med ypperlig kvalitet!

Vil koblet så til med HDMI ved hjelp av en overgang DVI-HDMI. Da fikk vi et knall rødt bilde, det var tydeligvis en grundig feiltolking av informasjon ett eller annet sted i systemet.

Vi googlet oss fram til en beskrivelse av lignende symptomer og fant en veiledning hos Philips, men dette gjaldt selvsagt for sitt produkt. De anbefalte å prøve den andre HDMI inngangen.

Vi gjorde det samme, og da ble bildet som det skulle være. Bortsett fra en ting: Oppløsningen stemmer ikke, det faller utenfor skjermen. Dette kan ikke justeres på vår TV.

Men spilles HD DVD over HDMI når HDCP liksom ikke skulle være på plass?

Jada - det spilles uten problemer overhodet!

I mål - så langt

Vi regner oss foreløpig ferdige med stuePCen nå. Vi kommer til å kjøre VGA, siden dette gir riktig skjermbilde i Windows og fungerer utmerket også ved HD DVD avspilling.

PCen er dessuten antagelig den stilleste vi (ikke) har hørt, det er bare lyder fra de optiske drevene som man legger merke til. Prosessorviften rusler og går på beskjeden hastighet og høres ikke på mer enn en halvmeters avstand selv midt på natten.

Så ser vi det an når det gjelder nye løsninger for håndtering av TV fra bakkenett eller kabel. Dukker det opp noe så kommer det rapport.

Stue PC med HD DVD ferdig