ANBEFALER GRATIS: Lars Oftedal, IT-direktør ved Universitetet i Oslo, har ingen problemer med å anbefale gratis alternativer til Microsoft Office.  Foto: Magnus Taraldsen/USIT
ANBEFALER GRATIS: Lars Oftedal, IT-direktør ved Universitetet i Oslo, har ingen problemer med å anbefale gratis alternativer til Microsoft Office. Foto: Magnus Taraldsen/USITVis mer

Studenter kan bruke gratis Office

- Det finnes gode nok alternativer, mener IT-direktøren på UiO.

Nye studenter trenger mye nytt: Bøker, skriveutstyr, PC og Office-programvare.

Men sistnevnte trenger slett ikke kjøpes. Det kan lastes ned. Helt gratis, og helt lovlig.

- Det finnes alternativer som er like gode som Microsoft Office, eller i alle fall gode nok, forteller IT-direktør Lars Oftedal ved Universitetet i Oslo (UiO) til DinSide.

Her er studentenes beste verktøy - Evernote, Dropbox, LogMeIn og mye mer

Ordner seg uansett

Microsoft Office er synonymt med kontorpakker for mange. Word, Excell og Powerpoint har lenge vært den hellige treenighet i arbeidslivet og blant studenter. Pakken koster rundt tusenlappen for den enkleste versjonen, uten studentrabatt.

Man kan fort få inntrykk av at man simpelthen ha disse programmene for å fullføre et studie eller overleve i arbeidslivet.

Men det må man slett ikke. Så lenge man leverer dokumentet i riktig format, er det i utgangspunktet uten betydning hvilket program man har brukt. Og det kommer stadig flere gratisprogrammer som får jobben gjort, som OpenOffice og Google Docs.

- Det er veldig sjeldent man brukes Microsoft Office, forteller Oftedal.

Og studenter bruke Microsoft Office, for eksempel for å få helt spesielle tabeller til å bli riktig, har utdanningsinstutisjonene gjerne gratis tilbud for dette. Dermed kan man fint jobbe med gratis programvare hjemme, og ordne eventuelle problemer senere der man studerer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

GRATIS: OpenOffice lar deg lage det aller meste, helt gratis.
GRATIS: OpenOffice lar deg lage det aller meste, helt gratis. Vis mer


Klassikeren OpenOffice

Oftedals favoritt blant gratisløsningene er OpenOffice. Denne populære pakken inneholder løsninger for å lage tekstdokumenter, regneark og presentasjoner, og finnes for Windows, Mac og Linux.

Microsoft beklager student-rot etter Windows 7-tilbud

Her får man også lagret filene i de fleste formater, slik at foreleseren bør bli fornøyd.

- Det er sjeldent noe problem så lenge det er i riktig format. Så vær sikker på å ta kontakt med dem du skal levere oppgaven til, oppfordrer Oftedal.

Office på nettet

De siste årene har også nettbaserte tjenester for Office-jobbing også blitt populært. Den mest kjente er Google Docs.

GRATIS: Google Docs lar deg lagre dokumentet i en rekke forskjellige filtyper, slik at alle skal bli fornøyd.
GRATIS: Google Docs lar deg lagre dokumentet i en rekke forskjellige filtyper, slik at alle skal bli fornøyd. Vis mer


Det mange glemmer, er at man fint kan lagre Docs-dokumenter andre steder enn på nettet. Også i for eksempel Word-format, slik at oppgavelevering skal gå glatt.

Muligheten finner du i "Download as" under "File"-menyen. Her kan man til og med lagre dokumentet som en PDF-fil. Det eneste du trenger er en Google-konto, som kan lages på få sekunder.

Leie hybel? Her får du en gratis leiekontrakt!

Også Microsoft har kommet med sin egen nett-Office: Office Web Apps. Dette fungerer på samme måte som Google Docs, og er helt gratis. Det kreves en Windows Live-konto, men også dette kan opprettes på under minuttet.

GRATIS: Office Web Apps har et mer strømlinjeformet grensesnitt enn Google Docs.
GRATIS: Office Web Apps har et mer strømlinjeformet grensesnitt enn Google Docs. Vis mer


Her har man dog ikke like mange muligheter for lagring som hos Google. For eksempel kan man kun laste ned tekstdokumenter som "docx"-filer.

Fordeler og ulemper

Fordelen med å bruke slike nettbaserte løsninger er muligheten for samarbeid. Med nettløsninger kan alle i gruppen få tilgang på det samme dokumentet, og legge inn tekst fortløpende. Dermed tar kollokvier og gruppeoppgaver en ny og produktiv vending.

Ulempen er først og fremst at man er avhengig av tilgang til nettet.

Fordelen med OpenOffice er på samme måte at dette er et lokalt program, som fungerer like fint med, som uten, nett.

Dessuten er grensesnittet i OpenOffice mer likt det man kjenner fra Microsoft Office, og for mange blir det dermed lettere å jobbe i.

Du har krav på renter av depositumet - Arne kranglet seg til dem

Hva foretrekker du? Tror du mange kjøper ting de egentlig ikke trenger? Si din mening under!