<div align=center><b>Klikk på bildet for sammenligningen</div></b>
Klikk på bildet for sammenligningen
Vis mer

Student-PCene du har råd til

OVERSIKT: Studiestart nærmer seg, og mange studielån brenner etter en bærbar PC å bli brukt på. Vi gir deg de beste student-PCene for mellom 8000 og 8500 kroner.


Det er ikke så lenge siden vi snakket om stasjonære maskiner når vi nevnte ordet "student-PC," men nå er det nesten synonymt med bærbare.

Hva er vel greiere enn å dra med PCen til lesesalen, bilblioteket eller forelesningen? For så å kunne skrive eller surfe hjemme om kvelden - kombinasjonen er vanskelig å slå, selv om ytelsen nok er bedre på en stasjonær.

De beste prisene

PCene som ligger i dagens oversikt er hentet inn fra de største norske nettbutikkene, som ble bedt om å sende inn sine beste tilbud i prisklassen mellom 8000 og 8500 kroner.


Det mest slående er at alle nå har trådløst nettverk på 54 mpbs som standard. Det er også interessant at bare tre av de seks maskinene vi vurderer egenskapene opp mot prisene til er Centrino-maskiner.

Intel er fortsatt kongen på haugen når det kommer til ytelse og batterilevetid, men denne gangen har vi kåret MPX sitt tilbud med en Turion 64-basert PC fra Hewlett Packard som vinner.

Disse prosessorene er svært kraftige, og like strømsvake som Intels Pentium M-prosessorer. I tillegg har de muligheten til å kjøre 64-bits programmer, som i enkelte tilfeller er litt mer effektivt.

Fullgode maskiner

To andre maskiner bruker Sempron-prosessorene til AMD, men disse spiser så mye strøm at de knapt kan sammenlignes med Centrino-PCene.

Alle maskinene i testen har minst 512 MB mine og harddisker på rundt 80 GB - og også DVD-brennere har blitt standard på dette prisnivået. Samtlige bruker også skikkelige mobilprosessorer som ikke står tilbake for særlig mye.


For 8000 til 8500 kroner får du med andre ord en PC som du kan bruke til det aller meste - med kraftig nok prosessor til å redigere bilder, film og musikk - og nok minne til å gjøre det smertefritt.

Likevel litt gammeldags

De maskinene vi vurderte som brukte Centrino, hadde dessverre typisk utdaterte brikkesett - og brukte integrerte grafikkløsninger fra Intels forrige generasjon. Disse kan dessverre ikke spille stort annet enn kabal, og er heller ikke fremtidssikre med tanke på det kommende operativsystemet Windows Vista.


Det er ett hederlig unntak - og det er PSDatas Tundra-tilbud, som ligger over normalen på grafikkfronten med et Radeon 9700-kort. Dette kan kjøre de siste spillene, og blir på mange måter til et bedre, mer avrundet alternativ dersom du ikke ønsker kraftpakken til HP.

Én ting er sikkert - og det er at Turion 64 har gjort markedet for bærbare PCer spennende igjen. Og Intel har fått skikkelig konkurranse på både pris, ytelse og batterilevetid.

Enda billigere?

Bærbare PCer har aldri vært så billige som nå. Vår forrige oversikt over seks bærbare til 6.000 er noen måneder gammel, men holder i stor grad fortsatt mål. Bruk den som utgangspunkt til hva du kan kreve av billigmaskinene, eller klikk deg frem til nettbutikkene som fortsatt har dem.

Sjekk også den løpende bærbartesten vår, og de prisuavhengige anbefalingene våre fra i sommer.