Strømsnill hjemmeserver?

Hei,

Vi har en filserver hjemme satt sammen av komponenter fra diverse stasjonære pc-er som etter hvert har funnet veien til skrothaugen. Filserveren står på et usjenert sted, uten skjerm, grafikkort osv, kun utstyrt med hovedkort og harddisker. Maskinen brukes ikke til noe krevende oppgaver, unntatt å være medieserver for hjemmets mediesenter, filserver for ulike bærbare etc. Hovedkortet/prosessor er gammelt, og utvikler en god del varme og dermed også viftestøy.

Spørsmålet mitt er: Til en slik type minimal bruk - hva slags hovedkort og prosessor bør jeg velge som er mer enn godt nok for å drive en filserver, og samtidig utvikler minimalt med varme?

Hilsen Gaute

Datadoktoren svarer

Hei

Til en filserver til hjemmebruk trenger man ikke høy prosessorytelse, derfor vil du kunne klare deg med en svært kompakt løsning.

Velger du en ITX-løsning med Atom prosessor uten viftekjøling og en liten SSD-disk er det en god begynnelse. Med en vifteløs strøforsyning i tillegg er det ingen støykilder, maskinen er rett og slett lydløs.

Men til lagring trenger du roterende disker, som i dag heldigvis kan være svært støysvake. Dessuten kan du sette diskene til å gå i dvale etter kort tid, da blir det tyst også fra den kanten. Du må regne med noen få sekunders oppstartstid når du vil ha tak i filer, men etter vår erfaring er dette ikke noe problem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

ITX-kort med Atom prosessor får du fra i overkant av 500 kroner og oppover. Skal du ha støtte for Gigabit nettverk (anbefales) må du en hundrelapp opp i pris.

ITX-kort har bare 2 SATA-tilkoblinger, så skal du bruke mer enn én lagringsdisk i tillegg til systemdisken må du sette i et ekstra kontrollerkort med SATA-tilkoblinger. ITX-hovedkortene har én PCI-express kortplass, der setter du inn denne.

Det eneste som mangler er minne, her klarer du deg fint med 1 GB DDR2 hvis du kjører Windows XP, eller 2GB hvis du kjører Windows 7.

Strømforbruket til en slik liten maskin vil være ganske beskjedent, vi snakker om halvparten av en moderat stasjonær PC.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar