Strømnett og WLAN i ett

Med denne boksen kan du utvide nettverket med en trådløs sone, transportetappen går via strømnettet. Vi har testet

Mange har problemer med å få den dekningen de ønsker med et trådløst nett. Særlig i murbygninger eller der det er gulv med vannbåren varme kan det bli dårlig dekning et stykke unna den trådløse ruteren.

En løsning er å legge opp en nettverkskabel fram til den beste posisjonen for den trådløse ruteren, men poenget med trådløst er jo nettopp å unngå dette.

Siden du høyst sannsynlig har strømkabler i huset med kontakter i alle rom, kan dette være et aktuelt alternativ for transport av nettverksforbindelsen.

Vi har testet slike løsninger tidligere, og de har gjennomgått en positiv utvikling. Strømnettet i Norge er en utfordring for denne teknologien, siden vi opererer med 2 faser og jord i stedet for en fase og separat 0-volt og jord som er vanlig i de andre europeiske land.

Ytelsen i norske boliger vil være vanskelig å forutsi, den eneste muligheten er å finne det ut ved å prøve i praksis.

I vår bolig, som er et trehus på tre plan pluss kjeller, har vi ingen problemer med dekning innenfor husets vegger og på aktuelle steder ute i hagen. Derimot er ytelsen på nettverk over strømnettet svært variabel.

I andre boliger kan det være omvendt, og da er denne enheten fra Jensen en svært aktuell løsning.


Installasjon

Forrige gang vi testet nett over strømkablene skrev vi at å kalle det installasjon var å overdrive, det er heller snakk om å koble opp, enklere kan det knapt bli. Det samme er tilfellet med denne enheten

Home:Link-systemet beståar i utgangspunktet av to eller flere HL385 enheter som ser ut som strømforsyninger, med nettverkskontakt i baksiden. Du plugger den ene HL385-boksen i en stikkontakt i nærheten av ruteren/ADSL-modemet ditt, og kobler nettverkskabelen mellom dem.


Hvis den andre boksen er en HL-385 lik den første, settes den i en stikkontakt der du vil, og så kobler du til en PC med en nettverkskabel.

De to boksene og strømnettet blir da en "virtuell nettverkskabel".

Boksen HL485s kobler du opp på samme måt, men nå får du enda en mulighet, nemlig trådløst nett. Den opererer med standarden 802.11g på 54 Mbit maks teoretisk hastighet.

Du kan også bruke den alene som et trådløst aksesspunkt innebygd i en strømforsyning.

I bruk

Vi koblet opp slik vi gjorde i vår forrige test, og kom på nett etter at enhetene hadde funnet hverandre.

Som nevnt lenger opp i artikkelen er strømopplegget i vårt hus ikke så imøtekommende for nettverkstrafikk. Ytelsen var derfor stadig den samme som tidligere, godt under det vi oppnår med bare trådløst nett.


Men i andre bygninger kan resultatet altså være motsatt, og da er det rett og slett bare å prøve.

Prisen på et sett med HL385 og en HL485s ligger på 1495 kroner.

Enhetene leveres av www.bgc.no som også kan opplyse om nærmeste forhandler