Strømnett kan være lurt

Murhus eller problemer med trådløst? Strømnett kan gjøre jobben.

Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke tvil om at kablet nettverk er raskest, sikrest og mest stabilt når du skal knytte sammen PCer og annet datautstyr. Men det er ikke alltid det er praktisk mulig uten større inngrep i bygningen. Da er det trådløst som kan være raskest og mest fleksibelt, men det er ikke alltid det gir god nok dekning over alt når aksesspunktet plasseres ved inntaket i bygningen.

Strømkablene er en infrastruktur som ligger klar i alle hjem, og det har vært mange forsøk på å bruke denne til datatransport. Først i det siste har dette blitt brukbart, tidligere var det både ustabilt og tregt. Den nye standarden presenteres som kapabel til 200 Mbit, men som med oppgitte toppytelser generelt er virkeligheten mer beskjeden.

Spørsmålet er om ytelsen er god nok og til hva. Om det er en brukbar løsning avhenger av hvor i kjeden du installerer den.

Enkel i bruk

Settet fra Nexon som vi her har testet fungerer på samme super-enkle måte som tilsvarende løsninger. Du plugger nettverkskabelen inn i enheten som settes i kontakten. Så gjør du likedan i et annet rom i huset - så har du en forbindelse mellom de to enhetene.

Typiske bruksområder er hvis du skal installere trådløst nett, eller ha tilgang til Internett i et rom i huset som ligger for seg selv.

Mange har en boks plassert i kjelleren der hvor telefonkontakten kommer inn, eller en boks fra kabelselskapet i stua der TVen pleide å stå. I stedet for å plassere et trådløst aksesspunkt eller en ruter ved siden av boksen kan du plugge inn den ene boksen til strømnett-forbindelsen. Den andre boksen plasserer du der hvor du vil at det trådløse aksesspunktet gir best dekning og kobler det til.

Tilsvarende gjør du hvis det er et rom i huset som ligger for seg selv og skal ha tilgang til Internett.

Varierende ytelse

Strømnettet i et hus består av flere kurser med forskjellige faser og jord. Derfor vil ytelsen variere med hvor de to enhetene kobles til. Vi har målt forskjellige steder i vårt hus, og sammenlignet med vår Internettforbindelse fra Telenor.

Strømnett kan være lurt


Her ser du ytelsen til Nexon-boksene sammenlignet med tilsvarende bokser fra Linksys som vi har testet tidligere:

Strømnett kan være lurt


Ytelsen ligger i samme område, og begge løsningene bygger på den samme standarden. Forskjellen er ikke større enn at de i praksis vil oppfattes som temmelig like.

Brukbart til andre ting?

Som nettverksforbindelse mellom PCer i hjemmet, eller mellom PC og hus-server er ikke strømnettløsninger tilfredsstillende til alt.

Det er begrenset hvor bra videokvalitet du får, og skal du vise bilder fra ditt 10 megapiksel-kamera som ligger på en annen PC gir ikke strømnettet den kjappeste transporten. Da er det bare kablet nettverk som oppleves som like raskt som om bildene lå på samme PC.

Nexon-løsningen leveres av DSL-partner og koster 1095 kroner for et sett. Ekstra enheter ligger på 590 kroner.

Flere strømnettløsninger:
TEST: Philips nettverk over strømkabler
Nettverk over strømkablene som virker!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer