Strømkontakt til PATA og SATA


Hei
Jeg skal kjøpe en ny data, og da trenger jeg en ny strømforsyning, og jeg har to ata - ide harddisker som jeg skal bruke i den nye datamaskinen.
Det jeg lurer på er om det er forskjell på strømkablene på PATA og SATA disker, og om jeg da bare kan kjøpe en hvilken som helst strømforsyning bare den holder watt krava til pc'en?

Øystein

Datadoktoren svarer

Hei Øystein,

Selve SATA-standarden krever at en SATA-disk har en 15-pins strømkontakt, mens "vanlige" PATA-disker bruker en 4-pins strømkontakt (ofte kalt Molex-kontakt), så det er en helt klar forskjell.

Men selv om nyere strømforsyninger som regel kommer med både 15-pins SATA-kontakter og 4-pins Molex, kan du i realiteten kjøpe en hvilken som helst strømforsyning uten å bekymre deg. Mangler du 15-pins kontakter er overganger fra 4-pins billige og vanlige, så de følger gjerne med nye hovedkort med SATA-kontrollere, pluss av og til SATA harddisker. Er du i tvil, spør om det følger med.

Er det antallet Molex-kontakter du er bekymret over så får du også Y-splitter for disse (altså fra en til to kontakter). Men en normal strømforsyning har minst 4 Molex-kontakter, så det burde ikke være noe problem.

En ting du kan støte på er harddisker som har begge typer kontakter. Her kan du da velge hva slags kontakt du vil bruke, bare husk at du ikke skal plugge inn begge typer samtidig. Da risikerer du nemlig å ødelegge harddisken.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar