Streamium - Musikk fra Internett uten PC

Philips lanserte Streamium MC-i200 i USA allerede i februar. Til høsten kommer den til Norge, og prisen blir sannsynligvis ikke avskrekkende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MALAGA, SPANIA (DINSIDE): Philips er virkelig på offensiven når det gjelder adopsjon av nye medier og formater. Streamium MC-i200 er kanskje det mest spennende og banebrytende musikkproduktet elektronikkgiganten har å by på akkurat nå. Vi har fått anledning til å sjekke denne uvanlige maskinen selv, under Philips' presseseminar i Malaga tidligere denne uken.

Internett, MP3 og stereoen i stua smelter sammen

Streamium ser ved første øyekast ut som en hvilken som helst radio/CD-spiller med sterk ungdomsappell, men egenskapene skiller seg garantert fra alt annet du tidligere har sett. Det dreier seg nemlig om en musikkmaskin med innebygd nettverks/bredbåndstilkobling, for avspilling av musikkanaler på Internett. Du velger selv hvilken kanal du vil lytte til, ved hjelp av fjernkontrollen eller knappene i fronten på spilleren.

Philips har gjort avtaler med flere store musikk-kanaler på Internett, blant annet MusicMatch Radio, Shoutcast og MP3.COM, om streaming av musikk i nær CD-kvalitet til Streamiumen.

Plug and play

Displayet har fem linjer og gir informasjon om kanal, artist og sang. Neste artist vises også.
Displayet har fem linjer og gir informasjon om kanal, artist og sang. Neste artist vises også. Vis mer

For å koble spilleren til Internett trenger du en vanlig TP-nettverkskabel tilknyttet en bredbåndsruter eller et IP-basert nettverk med delt internettilgang. Velger du sistnevnte løsning kan Streamium også spille av MP3-filer som ligger lagret på PCer i nettverket. Meget praktisk. For tilfredsstillende kvalitet på streaming fra Intrernett trenger du minst 256 Kbit tilknytning, i praksis ADSL eller kabel.

Ved hjelp av for eksempel MusicMatch Radio kan du i tillegg komponere dine egne kanaler som bare spiller din favorittmusikk. Du logger deg på med brukernavn og passord på nettsidene (fra en datamaskin), og lager en liste over favorittartistene dine. På bakgrunn av informasjonen genereres spillelister som omfatter både artistene du la inn og artister innen samme genre. Deretter er det bare å hente opp de aktuelle selvkomponerte kanalene på Streamiumen. Både kanal, artist og tittel på sangen vises i displayet, og enkelte av kanalene lar deg i tillegg hoppe mellom sangene som på hvilken som helst CD.

Ikke verst

Høyttalerne er utstyrt med ekstra basselement i toppen.
Høyttalerne er utstyrt med ekstra basselement i toppen. Vis mer

Vårt inntrykk av Streamium er i hovedsak positivt, lydkvaliteten varierer selvsagt med bitraten de forskjellige kanalene, men i de fleste tilfellene hadde vi ikke klart å skille streamet musikk fra vanlig CD-lyd. Høyttalerløsningen som Philips har valgt er dessuten spennende (ekstra bass i toppen), og ga fyldig lyd med god bass og diskant.

Noen løsning for Hifi-freaker er dette på den annen side ikke, men det kommer vel ikke som noen overraskelse på noen.

Dessuten ville det ikke forundre oss om vi snart vil få se den første trådløse Streamiumen. Pr i dag må du altså trekke nettverkskabler til stuen, dersom du ønsker at spilleren skal stå der.

Spiller CDer med MP3Pro-filer

I tillegg til å streame musikk fra Internett er Streamium også en vanlig CD-spiller som også spiller brente CDR- og CDRW-plater med MP3-filer. Her merker vi oss at Philips har bakt inn støtte for det nye MP3Pro-formatet, og Streamium er en av de første fysiske spillerne som har slik støtte. I praksis betyr det rundt tjue timer med musikk i nær CD-kvalitet på én brent CDR- eller CDRW-plate. Streamium skal i tillegg være mulig å oppgradere til å støtte fremtidige filformater.

Du kan lese mer om MP3Pro-formatet i denne artikkelen.

Streamium har vært på markedet i USA i noen måneder allerede, og har fått en god mottakelse der. Derfor lover Philips at vi vil se spilleren i butikken her hjemme til høsten, og vi har fått oppgitt at prisen vil ligge på rundt €500, eller i underkant av 4.000 kroner inkl mva.

Lenke:
Philips' informasjonsside om Streamium